szerző:
MTI

A Pase Libre Mozgalom (MPL) által, a diákok ingyenes tömegközlekedéséért szervezett péntek éjjeli megmozdulás békésen...

A Pase Libre Mozgalom (MPL) által, a diákok ingyenes tömegközlekedéséért szervezett péntek éjjeli megmozdulás békésen indult, de fekete ruhás, kapucnis, az arcukat eltakaró rendbontók jelentek meg. Tüntetők kirakatokat zúztak be, bankautomatákat rongáltak meg, és összevertek egy rendőrt helyi idő szerint. A rendőrség könnygázt vetett be, hogy megfékezze őket. Csaknem száz embert őrizetbe vettek.

Brazíliában az elmúlt hónapokban rendszeresek az utcai tiltakozó megmozdulások. Júniusban egymillióan tiltakoztak a 2014-es labdarúgó-világbajnokság miatti milliárdos kiadások és a burjánzó korrupció ellen.

Ugyanebben a hónapban Sao Paulóban több tízezren vonultak föl a tömegközlekedési rendszer fejlesztéséért. A pedagógusok is utcára vonultak, ők béremelést követeltek. Rio de Janeiróban és Sao Paulóban álarcos anarchisták kisebb csoportjai visszatérően megzavarták a békés tiltakozást, és összecsaptak a rendőrséggel. Hogyan utazhattok kedvezményesen, diákigazolvány nélkül? Erről itt olvashattok.