szerző:
Eduline

Többet árt, mint használ a külföldi tanulmányokra felvehető hitel, amelyet az Erasmus ösztöndíjprogram megmentésére –...

Többet árt, mint használ a külföldi tanulmányokra felvehető hitel, amelyet az Erasmus ösztöndíjprogram megmentésére – vagy inkább kiváltására – vezetne be az unió – véli az Európai Diákunió (ESU). A szervezet tagjai azt szeretnék elérni, ha visszavonnák az európai diákhitel tervét – olvasható az Európai Egyetemek „Public Relations” Munkatársainak Egyesülete (EUPRIO) honlapján.

„Nem értünk egyet a hitelrendszerrel, mert csak a bankoknak nyújt garanciát, a diákoknak nem: nekik hatalmas adóssággal kell majd szembenézniük, mire végeznek a tanulmányaikkal” – nyilatkozta Karina Ufert, az ESU elnöke. „Ráadásul rögtön a diploma megszerzése után el kell kezdeniük a törlesztést, függetlenül attól, sikerült-e elhelyezkedniük” – tette hozzá.

A szervezet elnöke szerint most, a gazdasági válság idején nem adottak a körülmények ahhoz, hogy több ezer diákot adósságba hajszoljon az unió csak azért, mert külföldön szeretnének tölteni egy vagy két szemesztert. Nehezményezte, hogy a maximálisan igényelhető összeg – évente 10 ezer euró, azaz 2,8 millió forint – a legtöbb célországban nem fedezné a tandíj és a megélhetés költségeit. Így főként a magasabb jövedelmű családok gyerekei tudnák igényelni, akik otthonról is kapnak támogatást; a rosszabb szociális helyzetűek, lemaradnának róla. Az Erasmus-ösztöndíj legnépszerűbb célországairól itt olvashattok bővebben.