szerző:
Eduline

Várakozáson felül, tömegesen jelentkeztek az ELTE új gazdasági szakjaira februárban – derült ki az első helyes jelentkezések mutatójából. A mesterképzéseknél a 24 gazdaságtudományi szakot hirdető hazai intézmény közül a 2. legnépszerűbb az ELTE.

©

Kiderültek a 2018 őszén induló felsőoktatási jelentkezési számok. A mesterképzéseknél a 24 gazdaságtudományi szakot hirdető hazai intézmény közül a 2. legnépszerűbb az ELTE.

Mivel ide már felsőoktatási tapasztalattal és tájékozottsággal jelentkeznek a hallgatók, ez az egyik legnagyobb presztízsű mutató, ahol idén BCE, ELTE, BGE a sorrend. Az ELTE gazdasági mesterszakjaira 413 elsőhelyes jelentkezés érkezett – a legtöbb (165) a vezetés és szervezés szakra. A számvitel mesterszakon az ELTE az első, megelőzve a BCE-t és a BGE-t. A biztosítási és pénzügyi matematika szakon az ELTE–BCE közös képzés vezeti a piacot. Pénzügy szakon a BCE után az ELTE és a BGE nagyjából azonos eredménnyel következik - írja az egyetem.

Felvételi 2018: ezek a legnépszerűbb orvosi és egészségtudományi képzések

Melyek a legnépszerűbb orvosi, egészségtudományi képzések a 2018-as felvételin? Hányan szeretnének bejutni általános orvosi, ápolás és betegellátás vagy fogorvos képzésre? Utánajártunk. A legnépszerűbb képzés idén is az ápolás és betegellátás, amelyet több mint 5000-en jelöltek meg a jelentkezési lapon. A második helyen az általános orvosi képzés áll 2700 jelentkezővel, míg a harmadik a fogorvosi 1215 felvételizővel.

Az alapszakoknál szintén várakozáson felül szerepelt az ELTE - írják. Budapesten várhatóan a nemzetközi gazdálkodás és a gazdálkodási és menedzsment szakok lesznek a legnagyobbak, némileg kisebb a kereskedelem és marketing, valamint a pénzügy és számvitel. Ez a négy szak együttesen 400 körüli létszámmal indul majd, a szakok között közel egyenletes eloszlással, illetve tárgyanként szabadon választhatóan még angol és magyar nyelvekre is elválasztva.

Ennyien felvételiznek a Debreceni Egyetemre, megvan a legnépszerűbb szakok listája is

Két százalékkal emelkedett az első helyes jelentkezések száma a Debreceni Egyetemen (DE), 8804 felvételiző jelölte meg az intézmény valamelyik szakját a jelentkezési lap első helyén - ezzel a DE az ország második legnépszerűbb felsőoktatási intézmény. Jelentősen növekedett a felvételizők aránya a Gazdaságtudományi, az Informatikai, valamint a Műszaki Karon, ahol a növekedés meghaladta a 10 százalékot.