szerző:
Eduline

Az ELTE, a Semmelweis Egyetem, a debreceni és a szegedi egyetem, a BME és a pécsi egyetem is felkerült a Center for World University Rankings (CWUR) legfrissebb, 2014-es világrangsorára. A listát - amelyet többek között az oktatás minősége, az oktatók kiválósága, a végzett hallgatók elhelyezkedése, a publikációk száma alapján állítanak össze - a Harvard, a Stanford és az MIT vezeti.

A legfrissebb világrangsorban az ELTE a 371. helyet szerezte meg
©

Nyilvánosságra hozta legújabb, 2014-es egyetemi rangsorát a Center for World University Rankings (CWUR). A világ legjobb ezer egyetemét rangsoroló listára hat magyar egyetem került fel: az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 371., a Semmelweis Egyetem az 598., a Debreceni Egyetem a 673., a Szegedi Tudományegyetem a 712., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 811., a Pécsi Tudományegyetem pedig a 862. helyen végzett.

A top 10-es listában nyolc amerikai és két brit intézmény kapott helyett. A lista élén három amerikai egyetem, a Harvard, a Stanford és a Massachusetts Institute of Technology szerepel, ezeket az intézményeket a Cambridge, illetve az Oxford követi. A top 10-be bekerült még a Columbia, a University of California, Berkeley, a Chicagói Egyetem, a Princeton és a Yale.

©

Hogyan rangsorolják az intézményeket?

A CWUR nyolc szempont alapján rangsorolja az egyetemeket, többek között az oktatás minősége, a végzett hallgatók elhelyezkedése, az oktatók kiválósága, a publikációk száma, az idézési arány, a szabadalmak száma alapján.

Az első három szempont a teljes pontszám 25-25 százalékát adja: az oktatás minősége az alapján mérik, hány nemzetközi díjat nyertek az intézmények volt hallgatói, a végzettek elhelyezkedésénél azt nézik meg, hányan töltenek be ügyvezetői igazgatói (CEO) pozíciót a világ vezető cégeinél.

Magyar egyetemek a világranglistákon

A magyarországi egyetemek a többi egyetemi rangsorban is szerepelnek: a Quacquarelli Symonds (QS) 2013/2014-es tematikus listáira, amelyek az adott szakterület kétszáz legjobb képzését rangsorolják, a Central European University (CEU), a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem szakjai is felkerültek.

A leideni egyetem 2014-es világrangsorában az Eötvös Loránd Tudományegyetem az 540., a Semmelweis Egyetem az 541., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az 561., a Debreceni Egyetem a 698., míg a Szegedi Tudományegyetem a 707. helyet szerezte meg.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!