szerző:
Eduline

Kedd fél egyre sajtótájékoztatót hívott össze a CEU. Az eseményen részt vett Michael Ignatieff, az egyetem elnök-rektora, Enyedi Zsolt, magyar ügyekért felelős rektorhelyettes, illetve Fodor Éva és Liviu Matei rektorhelyettesek. A CEU vezetői ígérik, maradnak, minden a megszokott rendben zajlik, nyáron pedig egy komoly konferenciával készülnek.

Ignatieff megismételte, hogy jelenleg támadás alatt állnak, és a magyar kormány az akadémiai szabadságot támadja. Beszélt arról, hogy egyelőre csak telefonon tárgyalt a magyar kormány képviselője és New York állam vezetése. Hozzátette, hogy üdvözli, hogy végre megindultak a tárgyalások.

Említette még, hogy a lex CEU az Alkotmánybíróság előtt hever, és az Európai Bizottság is vizsgálódik kötelezettségszegési eljárás keretében, de ezek egyikére sincs ráhatása a CEU-nak. Azt is hozzátette, hogy ezen eljárások még hónapokig, évekig is eltarthatnak.

Tovább harcol a CEU, nem költöznek el Budapestről

Ma kora délután tart sajtótájékoztatót az egyetem vezetése, ami előtt hallgatói fórumon ismertették, mi várható a jövőben. A fórumon Michael Ignatieff, a CEU rektora beszélt a New York állam és a magyar kormány közt folyó tárgyalásról, illetve a folyamatban lévő eljárásokról, amikre azonban nekik ráhatásuk nincs - tudta meg a 24.hu.

A CEU-t a törvény nem gátolja abban, hogy a 2017/18-as tanévre hallgatókat toborozzon, csak az azt követő tanévtől lesz ebből gond. Ennek ellenére biztosította a közönséget arról, hogy Budapest az otthonuk, és minden marad, ahogy volt.

Az egyetem nyáron tart egy konferenciát, ahova Mario Vargas Llosát is meghívták, akit Ignatieff a szabadságjogok nagy harcosának nevezett. Később az egyetem vendége lesz Joachim Glauck, német elnök is.

Enyedi Zsolt arról beszélt, hogy pontosan két hónapja indult a "küzdelem, melynek célja, hogy a CEU maradhasson". Több kommunilációs csatorna is működik CEU-ügyben, de egyik felett sincs kontrollja az egyetemnek - mondta. A CEU ugyan szeretett volna közvetlenül tárgyalni a kormánnyal, amit a kormány nem szeretett volna, de "ebből ők nem csinálnak presztízskérdést".

Cikkünk folyamatosan frissül.