szerző:
Eduline

A CEU nem szerepelhet a Quacquarelli Symonds (QS) 2018-as összesített felsőoktatási rangsorában, hiszen az olyan egyetemeket listáz, amelyek alapképzéseket is kínálnak, a CEU azonban kizárólag mester- és posztgraduális szakokat indít - így reagált az egyetem a Magyar Hírlap cikkére, amelyben az állt, az intézménynek "nyoma sincs" a felsőoktatási világrangsorokban.

©

A Magyar Hírlap pénteki cikkében azt írta, a QS 2018-as rangsorán "nyoma sincs a Central European Universitynek, azaz a magyarországi Soros-egyetemnek", és azt is hozzátették: "pedig ez az a rangsor, amelyre a Soros-egyetem külső propagátorai hivatkoznak", így "nem létezik az egyetem elit-státusza".

A felsőoktatási intézmény reagált a cikkre, azt írták, "a CEU a QS általános felsőoktatási rangsorában (QS World University Rankings) nem szerepel, mivel a rangsor olyan egyetemeket listáz, amelyek alapképzést is kínálnak. Ezzel szemben a CEU kizárólag mester- és posztgraduális képzéseket indít. Ugyanez mondható el a Shanghai általános felsőoktatási rangsorról (Shanghai Global Ranking)".

Ahogy arról az eduline korábban beszámolt, a QS március elején publikált képzésterületi rangsoraiban a következő eredményeket érte el a CEU:

politikatudomány és nemzetközi tanulmányok programja a 42. legjobb
szociológia, filozófia, valamint társadalompolitika és adminisztrációs képzései az 51-100. hely közötti helyezést érték el
történelem képzése a 101-150. hely között foglal helyet
jogi programja a 151-200. hely között van
CEU közgazdaságtan és ökonometria programja szintén a 151-200. hely között található

A QS összesített világrangsorán a magyar - alapképzést is indító - egyetemei közül a Szegedi Tudományegyetem érte el a legjobb eredményt, a részleteket itt találjátok:

Itt a friss egyetemi világrangsor: hat magyar került fel a 2018-as listára

Ismét hat magyar egyetem került fel a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb, 2018-as felsőoktatási világrangsorára, amelyet ebben az évben is a Massachusetts Institute of Technology vezet. A hat szempont alapján összeállított listán Magyarországról a legjobb eredményt a szegedi egyetem érte el.