szerző:
Eduline

Egy törvénymódosítási javaslat szerint az Oktatási Hivatal közvetlenül is kérhet majd információkat az Egyesült Államoktól a CEU-ról.

©

Michael Ignatieff, a CEU rektora mésfél hete az egyetem hallgatóinak bejelentette, ha egy hónap alatt nincs megállapodás a kormánnyal, "minden, ami lényeges a CEU-n", Bécsbe költözik.

A mostani módosító javaslat egy passzusa lehetővé teszi az Oktatási Hivatal számára, hogy közvetlenül kérjen információkat külföldi egyetemekről, azaz adott esetben arról, hogy a CEU teljesítette-e az Egyesült Államokban a felsőoktatási törvény követelményeit - írja az atv.hu.

Több százan tüntettek tegnap a CEU mellett - nem ez lesz az utolsó

Az egyetem Nádor utcai épülete elé péntek estére a Momentum Mozgalom hirdetett meg tüntetést.

Ez azt jelenti, hogy ha az Oktatási Hivatal vizsgálhatja/ellenőrizheti, hogy például a CEU teljesítette-e az amerikai diploma kiadásához szükséges, a törvényben meghatározott feltételeket, eközben akár közvetlenül New York állam oktatási hivatalához is fordulhat majd információkért. A New York-i hivatal egyébként a CEU-nak már megerősítette, hogy teljesítik azt a feltételt, hogy oktatási tevékenységet végezzenek az Egyesült Államokban is. 

Az Oktatási Hivatal eddig nem vizsgálta a CEU papírjait, így azt sem, hogy teljesítette-e a törvényi feltételeket. A magyar kormánynak idén december 31-ig kellene aláírnia New York állammal a megállapodást, hogy a CEU amerikai nyelvű diplomát adhasson ki a felsőoktatási törvény lex CEU-ként is ismert módosításának előírása szerint, de a hivatalos verzió szerint a kormány még vizsgálja az ügyet. 

Ha egy hónapon belül nincs aláírás, Bécsbe költözik a CEU

Minden, ami lényeges, elmegy - mondta az egyetem rektora. Jelen pillanatban is tart a tájékoztató.