szerző:
Eduline

Most kezditek az egyetemet és szeretnétek egy kis támogatást? Mit kell tennetek és meddig pályázhattok a Bursa Hungarica ösztöndíjra? Itt a válasz:

©

Mi is ez az ösztöndíj?

Az ösztöndíjprogram célja a hátrányos helyzetű hallgatók tanulmányainak támogatása, az ösztöndíjat a települési, illetve a megyei önkormányzat, valamint az adott egyetem, főiskola biztosítja.

Kik pályázhatnak?

A hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók jelentkezhetnek, akik felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű (nappali munkarend) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőfokú, illetve felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat.

Az ösztöndíjra pályázhatnak a 2018 szeptemberében felsőoktatási tanulmányaik utolsó évét megkezdő hallgatók is. Illetve az ösztöndíjra azok is pályázatot nyújthatnak be, akiknek a hallgatói jogviszonya a felsőoktatási intézményben a pályázás időpontjában szünetel.

Ezt kell tenni, ha egész évre megkaptátok ezt az ösztöndíjat, de szeptembertől már máshol tanultok

Mit kell tennetek, ha korábban megkaptátok a Bursa Hungarica ösztöndíjat egész évre, de szeptembertől már máshol tanultok? Utánajártunk. Ha egész évre jogosultak vagytok a Bursa Hungarica ösztöndíjra, de szeptembertől már máshol tanultok, a következőt kell tennetek. Az EPER-Bursa rendszer a Beadott pályázatok menüpontnál ki kell jelölni az aktuális pályázatot (az erre az évre vonatkozót), majd a kijelölés után az Intézményváltásra kell kattintani.

Meddig és hol pályázhattok?

A pályázat rögzítésének és az önkormányzathoz történő benyújtásának határideje: 2018. november 6. A pályázatot az EPER-Bursa rendszerben kitöltve, véglegesítve, onnan kinyomtatva, aláírva kizárólag a lakóhely szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál kell benyújtani.

A feltételekről és a feltöltendő dokumentumokról itt olvashattok bővebben.

Újabb változás: 40 százalékkal emelkedik a szociális támogatások összege az egyetemeken

A felsőoktatásba lépő hallgatók egyharmada anyagi okok miatt nem tudja befejezni a tanulmányait. A HÖOK és a kormány megállapodásának értelmében a szociális támogatások kerete szeptembertől 40 százalékkal, mintegy 750 millióval emelkedik. A legrosszabb anyagi helyzetben lévő diákoknak járó szociális ösztöndíj szeptembertől emelkedik, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint azonban más intézkedésekkel is lehetne javítani az esélyegyenlőséget - írja a HírTV.