szerző:
Eduline

Több tízezren kezdik meg az egyetemet, főiskolát néhány nap múlva. Mire érdemes odafigyelni az első hetekben, hónapokban? Miért kell már most minél többet megtudni a kiválasztott szakról?

A BME Management Szakkollégium tíz olyan tanácsot gyűjtött össze, amelyet minden elsőéves egyetemistának, főiskolásnak érdemes megfogadnia. Ezek közül szemezgettünk.

1. tanács: készülj tudatosan!

Készülj fel tudatosan arra, ami rád vár. Vedd komolyan, hiszen most alapozod meg az önálló életed és későbbi lehetőségeid! Térképezd fel a félév menetrendjét! Az oktatási intézményed honlapján mindig közzéteszik a féléves tervezeteket. Mikor kezdődik a tanítás? Meddig tart a szorgalmi időszak? Mikorra esnek a nemzeti ünnepek? Lesz szünet? Mettől indul a vizsgaidőszak?

©

2. tanács: ismerd meg a csoporttársaidat!

A gólyatábor az első nagy közösségi élmény. Ha ott voltál, tudod, de ha nem, akkor se aggódj! Keresd a kapcsolódási pontokat a csoporttársakkal, hiszen a következő években együtt élitek majd át a szorgalmi és vizsgaidőszakok kalandjait és nehézségeit. A bulik és a közös kikapcsolódási lehetőségek fontosak. Számos olyan szervezett és önszerveződő esemény lesz a félév közben, ahol közösen engedhetitek ki a gőzt.

Hat dolog, ami szigorúan tilos a gólyatáborban

Elstartolt a gólyatáborszezon, több tízezren indultak el a napokban a Balatonhoz, a Tiszához vagy más városokba, hogy megismerkedjenek leendő évfolyamtársaikkal. Milyen szabályokat érdemes - a saját érdeketekben - betartani, és mit nem szabad kihagyni a gólyatáborban? Kihagyni a tájékoztató előadásokat Azt hiszitek, hogy minden fontos infót megtaláltok a Neptunon, az egyetemi oldalon és a hallgatói Facebook-csoportokban?

3. tanács: vedd kezedbe az irányítást!

Sokszor a legbiztosabb az, ha magad jársz utána a fontosabb információknak. Nem ciki szkeptikusnak maradni, tényleg sok badarság is terjed, még ha a jó szándék vezérli is a forrásaikat. A kezdetekben számos adminisztrációs ügy vár elintézésre. Készíts mindig check-listeket! Nézz utána, mikor kell beiratkoznod, oda mit kell vinned. Lesz tájékoztató előadás? Mikor és hogyan kell a diákigazolványt igényelni, az új matricát átvenni? A tanulmányi osztály (TO) hol van, és mikor van nyitva?

4. tanács: tudj meg mindent a szakodról!

Tanulmányaid felfedezését kezdd a mintatantervvel, hogy lásd, mi az a tantárgyi követelmény, amit ha kipipálsz, a kezedben foghatod a diplomád! A tanintézmény honlapján találod meg (egy kis Google-támogatással pillanatok alatt rálelsz), milyen kötelező, választható és szabadon választható tárgyak vannak. Mikre lehet szakosodni? Ezen tantárgyaknak vannak online elérhető leírásaik. Érdemes azokat is letölteni, elolvasni. Vannak kötelező és ajánlott olvasmányok? Tankönyvek? Jó tanács: ne kezdj rögtön őrült könyvvásárba!

A többi tanácsot a BME Management Szakkollégium oldalán olvashatjátok el.

Lecsúszhattok a diákhitelről, ha ezeket a részleteket nem tudjátok

Szeretnétek diákhitel 1-et igényelni, de nem tudjátok, milyen iratokra lesz szükségetek, és milyen adatlapokat kell kitöltenétek? Segítünk. Meddig lehet diákhitel 1-et igényelni? Ha már a félév első utalásakor szeretnétek pénzt kapni, akkor legkésőbb szeptember 15-ig. A diákhitel 1 folyósításának első időpontja az őszi szemeszterben október 15-e (ha az utalás munkaszüneti napra esik, akkor az azt megelőző munkanapon folyósítanak).