szerző:
Eduline

Egy olvasónktól megtagadta egyeteme, hogy a kötelező szakmai gyakorlatát iskolaszövetkezeten keresztül teljesítse, pedig erre van lehetőség.

©

Kedves Szerkesztők! Találtam iskolaszövetkezeten keresztül egy munkahelyet, ahol az előzetes interjút követően várnának is. Bár módjukban állna, hogy igazolják a kötelező szakmai gyakorlatomat, az egyetem szerint ez nem lehetséges, mert nem közvetlenül a céggel kerülök jogviszonyba, hanem a szövetkezettel. Mit tehetek?

A kötelező szakmai gyakorlatról a Nemzeti felsőoktatásról szóló törvény (Nftv.) és a szövetkezeti törvény (Szt.) rendelkezik. Utóbbit korábban a Munka törvénykönyvében szabályozták, a módosítást 2016. év végén eszközölték. Bár vannak eltérések az Nftv. és az Szt rendelkezései között, az Szt. szabályait célszerű alapul venni az iskolaszövetkezeti szakmai gyakorlatnál, ugyanis az újabb jogszabály mindig nagyobb összhangban vam a jogalkotó szándékával.

Az Szt. szerint, ha valaki igazolni szeretné a kötelező szakmai gyakorlatát az egyetem vagy főiskola felé, akkor erre van lehetősége. A szövetkezetnek ehhez fel kell vennie a kapcsolatot az Oktatási Hivatallal a tényleges munkaadóval (ahol a hallgató dolgozni fog) kötött megállapodást követően öt munkanapon belül. Az Oktatási Hivatal a szakmai gyakorlattal kapcsolatos követelmények teljesülését a szolgáltatás fogadójánál is ellenőrizheti, vagyis megnézhetik, hogy a hallgatótól megkövetelt szakmai gyakorlat követelményei adottak-e.

Ha a feltételek megvannak, akkor az iskolaszövetkezet a gyakorlati idő leteltét követően igazolást állíthat ki, melyhez csatolja a tényleges munkahely nyilatkozatát is. Erre azért van szükség, mert a hallgatók az iskolaszövetkezettel vannak szerződéses kapcsolatban, őket úgymond csak kiközvetítik egy-egy céghez.

Az egyetemnek kötelessége befogadni ezt az igazolást.

Amennyiben biztosra szeretnétek menni, úgy kérjetek egy igazolási mintát az iskolaszövetkezettől, valamint érdeklődjetek jó előre, hogy az Oktatási Hivatal szerint megfelelő gyakorlati helyről van-e szó (általában ez formalitás). Hogy senkit ne érjen meglepetés, az egyetemi karrier irodánál vagy a gyakorlatot koordináló intézményi szervezeti egységnél jelezzétek, hogy ti szövetkezeti úton teljesítenétek a gyakorlatot. Természetesen közvetlen szerződést is köthettek a cégekkel a gyakorlatról, ennek befogadásáról az egyetem dönthet, így ezt is érdemes tisztázni, hogy elfogadják-e attól a munkáltatótól az igazolást.

Kibabrált a kormány a nappalis hallgatókkal: nincs szabadnapja a diákmunkásoknak

Még az Európai Unió is felszólította a kormányt, hogy a diákok számára is legyen biztosított a szabadnap. Mindössze négy hónapig, most visszavonták a diákok jogát a szabadnapokhoz. A Munka törvénykönyvének 2012-es módosítása nem biztosított szabadnapot a munkaszövetkezeten keresztül dolgozó hallgatóknak, hogy szabadnapot vegyenek ki. Emiatt az EU kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarországgal szemben.