szerző:
Eduline

A Complete University Guide elkészítette a brit egyetemek és főiskolák 2016-os rangsorát, az első helyen még mindig a Cambridge áll.

Trinity College, Cambridge
©

A Complete University Guide (CUG) éves egyetemi rangsorának elkészítésénél kilenc szempontot vesznek figyelembe, többek közt a felvételiző diákok eredményét, a hallgatói elégedettséget, a friss diplomások foglalkoztatottsági rátáját és az intézményben folyó kutatási munka minőségét. Az egyetemek és főiskolák összesen ezer pontot szerezhetnek, ez alapján készül el az összesített rangsor.

A tavalyi évhez képest nem változott az első három helyezett: a Cambridge vezeti a rangsort, kereken ezer ponttal, ezt követi az Oxford, mindössze tizenegy ponttal lemaradva, a harmadik pedig a London School of Economics. A negyedik és hatodik helyen csere történt, az idén az Imperial College London bizonyult jobbnak a St Andrewsnál, az ötödik és hetedik helyet viszont tartotta a Durham és a Warwick. A tavalyi tizenkettedik helyről jött fel nyolcadiknak a Surrey, a tizenegyedikről kilencedikre pedig a Lancaster egyetem. Egy helyet visszaesve tizedik lett a University College London.

A Complete University Guide (CUG) 2016-os összesített rangsora
©

A legmagasabb hallgatói elégedettséggel rendelkező egyetemek között mindössze kettő olyan szerepel, ami az összesített lista top tízébe is bekerült, ez a St Andrews és a Surrey. A hallgatók egy ötös skálán értékelhették az alma materüket, a legjobb 4,27 ponttal a Coventry lett - amely az összesített listán csupán a 48. helyet szerezte meg.

Legmagasabb hallgatói elégedettség
©

A friss diplomások foglalkoztatottságában már jobban teljesítettek a top tíz egyetemek. A lista összeállításánál azt vették figyelembe, a frissen végzett hallgatókat milyen arányban alkalmazzák diplomás munkakörben. Ebből a szempontból első lett az Imperial College London, ahonnan a kikerülő hallgatók csaknem kilencven százaléka talál diplomát igénylő állást. Ezt követi a University of London orvosi iskolája, a St George's, harmadik pedig a Cambridge.

Friss diplomások foglalkoztatottsága
©

A rangsort különböző tantárgyakra vonatkozóan is elkészítették. A legjobb üzleti képzést Bath-ban, a St Andrewsban, a London School of Economicsban és a Warwickban kaphatják a hallgatók, közgazdasági képzésekben pedig a Cambridge, a Warwick, az Oxford és a London School of Economics a legerősebb - de felkerült a listára a skóciai University of Edinburgh is, ahol a magyar hallgatóknak is ingyenes az első alapképzés.

Angolból a Durham vezeti a rangsort, ezt követi a Cambridge, a St Andrews és az Oxford. A Cambridge a pszichológiaoktatás területén megszerezte az első helyet, ezután következik Bath, Oxford, és a University College London. Informatikából szintén a Cambridge vezeti a rangsort, majd az Imperial College London, az Oxford és a St Andrews következik.

A különböző tantárgyakra lebontott rangsorokat itt találjátok, az összesített rangsort pedig itt böngészhetitek.

A világ legjobb egyetemei

Quacquarelli Symonds: Ezekben a városokban a legjobb egyetemistának lenni

Times Higher Education: Ezek a világ legerősebb egyetemei

Eduniversal: Magyar mesterszakok a legjobbak között

US News: Íme, a 10 legjobb európai egyetem

HVG: Magyar egyetemek és főiskolák teljes online rangsora

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!