szerző:
Eduline

A Miniszterelnökséget vezető miniszterhez kerül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) irányítása - döntött 131 igen, 54 nem szavazattal a parlament.

©

A hatályos szabályozás szerint az intézmény fenntartója a közigazgatás-fejlesztésért felelős miniszter, az igazságügyért felelős miniszter, a honvédelemért felelős miniszter, valamint a rendészetért felelős miniszter részvételével működő fenntartói testület, a kormánypárti javaslattevők álláspontja szerint azonban a testületi formában működő irányítás a fenntartó működését lassabbá és körülményesebbé tette.

A modern közigazgatás és a minőségi oktatás megteremtése érdekében indokolt, hogy az egyértelmű felelősség és az irányítás a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez kerüljön - indokolták a módosítást.

A törvény az elfogadott változtatások alapján rendelkezik egy tanácsadó testület létrehozásáról, amely a Miniszterelnökség vezetésével és az igazságügyért, valamint a honvédelemért felelős miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter és a rendészetért felelős miniszter részvételével működik.

A testületet a fenntartó hatáskörébe tartozó egyes feladatok tekintetében - különösen az egyes miniszterek feladatkörét érintő kérdésekben - javaslattételi és véleményezési jog illeti meg. A testület tagjai a fenntartó által megállapított összegű tiszteletdíjat kapnak.

A hatályos szabályozást követve továbbra is adott lesz annak lehetősége, hogy az igazságügyért, a honvédelemért, a külgazdasági és külügyekért, valamint a rendészetért felelős miniszter az NKE-vel kötött megállapodás alapján költségvetési támogatást biztosítson az egyetem részére az általa vezetett tárca költségvetési fejezetében. A törvény augusztus 15-én lép hatályba.

Hirtelen lemondott a közszolgálati egyetem rektora, de már megvan az utódja?

Koltay András lehet Patyi András utóda a Nemzeti Közszolgálati Egyetem élén - számolt be a Hír TV. A legfrissebb Magyar Közlöny szerint Koltayt július elsejével egyetemi tanárrá nevezte ki az államfő az emberi erőforrások miniszterének javaslatára - a Hír TV szerint ez azért lényeges, mert a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori posztjának feltétele az egyetemi tanári kinevezés.