szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyeztetésen a Magyar Rektori Konferencia (MRK) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) vezetése, egyes modellváltó egyetemek rektorai, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriuma vett részt.

Az MRK-nak a célja az volt, hogy tárgyalássorozatot indítson el a fenntartó és az intézmény között - mondta el Murai László a HÖOK elnöke. Mivel jelenleg csak a kuratórium vett részt az egyeztetésen - sem az SZFE rektora, sem a hallgatók nem voltak ott -, további megbeszélésekre lesz szükség.

A HÖOK vezetésének álláspontja szerint ez a probléma csak akkor oldódhat meg, ha mind a kuratórium, mind az egyetem részéről lesznek gesztusok a másik irányába - mondta Murai László a megbeszélés után - erre azonban eddig nem sok példát látott.

A cél továbbra is az, hogy az SZFE-helyzete előre mozduljon. A jövőben ezért szeretnének egy olyan megbeszélést is, ahol az egyetem vezetése és a hallgatói önkormányzata vesz részt. Ugyanis a hallgatók továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy nem egyeztetnek a kuratóriummal - ezért a mostani tárgyaláson nem voltak jelen.

Az elnök kiemelte a tanév megkezdése nagyon fontos, azonban ezt még nem látja megoldottnak és biztosítottnak a jelenlegi helyzetben, de a cél továbbra is az, hogy azok a hallgatók, akik el szeretnék kezdeni az egyetemi évet, azok el is tudják kezdeni. A tanári gárda az összetételével kapcsolatban annyit mondott, a kuratórium kijelentette, hogy nem szeretnének beleszólni abba, ki taníthat az egyetemen.

Arra a kérdésre, hogy miből adódhatnak a konfliktusok, a HÖOK elnök azt mondta: a két oldalnak az autonómia-értelmezése eltérő. Mivel szerinte - eltérően a többi struktúraváltó egyetemtől - az SZFE-n gyorsan zajlott le az átállás, így az egyetem csak késleltetve tudott reagálni a döntésekre.

A kuratórium összetételével kapcsolatban nem sok minden hangzott el. A megbeszélésen Vidnyánszky Attila nem volt jelen - mondta el az elnök.  

Nyílt levélben tiltakoznak az ELTE diákjai saját egyetemük közleménye ellen

Az ELTE Hallgatói Önkormányzata a napokban kiadott egy közleményt a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel kapcsolatban, a hallgatók ezzel kapcsolatban adták ki nyílt levelüket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!