szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eltérő módon készülnek az egyetemek az őszi félévre, több helyen a nagyelőadásokat csak online tartják majd meg. Mutatjuk az egyetemi összefoglalót.

Nem csak itthon kérdés a tanévkezdés mikéntje. Ahogy már írtunk róla, a brit Cambridge-i Egyetemen már bejelentették, hogy egészen 2021 nyaráig online tartják az órákat. A University College London (UCL) ugyancsak online oktatást tervez, annyi engedménnyel, hogy a járványügyi szabályok betartása mellett megnyitja a campust a kiscsoportos foglalkozások vagy laborgyakorlatok érdekében.

A hvg.hu utánajárt, mit terveznek a magyar egyetemek. Az ELTE hibrid oktatásra készül, ami annyit tesz, hogy fő szabály szerint az órákon meg kell jelenni, de bizonyos kurzusokat online tartanak majd meg - írják -, ha annak létszáma, vagy az oktatásra használt helyiség befogadóképessége miatt nem lehet tartani a szükséges távolságot, illetve ha a tanár akadályoztatva van (például veszélyeztetett).

Az ELTE-hez hasonlóan a Corvinuson is hibrid oktatás lesz, 40 fő alatt személyes, afölött pedig online órákkal, amelyek részleteit az egyetem szabályozta is. A Corvinus szabályairól itt írtunk le mindent. A jelenlegi információk alapján a Budapesti Metropolitan Egyetem is hibrid oktatást tervez.

Semmelweis Egyetem a hvg.hu megkeresésére azt mondta, elsősöknek beiratkozáskor negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk, és az egyetem térítésmentesen lehetővé teszi a folyamatos szűrés lehetőségét a dolgozóinak és a felsőbbéves hallgatóinak egyaránt. Az egyetemen amúgy szintén hibrid szemeszterre készülnek.

A BME rektori utasítás alapján jelenléti oktatással készül, de a kockázati csoportba tartozó tanár vagy diák kaphat ezalól felmentést. Hasonlóan tervez a Pécsi Tudományegyetem is, személyes jelenléthez kötődő oktatási rendre készül, azonban azok a diákok, akik a járványhelyzet miatt nem tudnak megjelenni az órákon, online csatlakozhatnak – közölte az egyetem a hvg.hu-val. A Károli Gáspár Egyetemen pedig a lap szerint normál tanévkezdéssel számolnak.

Szegedi Tudományegyetem és Debreceni Egyetem terveiről még nem tudni, az Óbudai Egyetem azonban minden szakon, képzési szinten és munkarendben online előadásokkal készül - erről itt olvashattok el mindent.

Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy az egyetemek miként készülnek a kollégiumi férőhelyekkel a következő félévre, akkor itt olvashatjátok el az összefoglalónkat, itt pedig a hvg.hu teljes összefoglalóját.

Speciális szabályokkal ugyan, de a legtöbb egyetemen lesz gólyatábor

A felsőoktatási intézmények többsége megtartja a gólyatáborát - mondta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke hétfőn.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!