szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) is modellváltásra készül, aminek a volt diákok sem örülnek. Az egykori hallgatók petíciót indítottak az átalakítás ellen, amit azóta már közel ötszázan írtak alá.

Csatlakozva a jelenlegi hallgatókhoz, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) több száz volt diákja kezdett tiltakozásba az egyetem tervezett átalakítása ellen - szúrta ki az Index.hu. Eddig közel ötszázan írták alá a petíciót - köztük például Enyedi Ildikó, Mácsai Pál, Pálfi György, Ónodi Eszter, Schilling Árpád, Rév Marcell vagy Kováts Adél, de már nagyon hosszú a lista. A tiltakozók között színházigazgatók, színészek, dramaturgok, operatőrök és más színházi és filmes alkotók nevei is megtalálhatók.

A nyilatkozatban ők is megerősítik, hogy a képzésük „teljes ideje alatt mindennemű oktatási tevékenység ideológiáktól mentesen, a szabad gondolkozás jegyében zajlott”. Emellett arra kérik „Magyarország felelős parlamenti képviselőit, hogy ne asszisztáljanak a hazai színházi és filmes képzés egyetlen, 155 éves múltra visszatekintő állami intézményének ideológiai alapon történő kivéreztetéséhez”.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy május 26-án nyújtották be az egyetem átalakításával kapcsolatos törvénytervezetet az Országgyűlésnek. Mint kiderült, erről az egyetem vezetőségét nem tájékoztatták, és a sajtóból értesültek a modellváltásról. Erről itt írtunk részletesebben.

Corvinus-modell és összeolvadások: több egyetemen is jelentős átszervezések lesznek

Az utóbbi időben számos egyetemről lehetett hallani, amely modellváltásra vagy összeolvadásra készül. Azóta több intézménnyel kapcsolatban meg is születtek a döntések, de olyan is akad, ahol még nem derült ki minden az átalakításról. Mikortól lépnek életbe az új szabályok? Összegyűjtöttük, eddig mit lehet tudni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!