szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Államiból alapítványi fenntartásúvá válna a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) is, a hallgatók azonban nem lelkesednek az ötletért, közleményben tiltakoznak.

„A hallgatók méltatlannak tartják, hogy az egyetem vezetősége a sajtóból értesül egy olyan fontos információról, mint az alapítványi fenntartásúvá válás előrehozott időpontja, megítélésük szerint ez nem partneri viszonyra enged következtetni” - írják közleményükben.

A hallgatók azért is tiltakoznak, mert a minisztérium nem válaszolta meg az egyetemi vezetés modellváltással kapcsolatos kérdéseit, és nem vette figyelembe, hogy a rendelkezésre álló időnél többre van szükség a modellváltás előkészítéséhez. Kiemelik:

„nem érzik magukat biztosítva afelől, hogy az egyetem a jövőben is megmaradhat olyan autonóm intézménynek, ahol az oktatásban a művészeti értékek állnak mindenek felett, ahol a tanárok és diákok a szabad, kreatív gondolkodás jegyében dolgoznak továbbra is, politikai befolyásoltságtól mentesen. Szeretnék, hogyha a fenntartó minisztérium írásban biztosítaná őket és az egyetemet afelől, hogy az oktatásban ilyen tekintetben nem történik változás”.

Ahogy arról már beszámoltunk, az utóbbi időben számos egyetemről tudtuk meg, hogy modellváltásra vagy összeolvadásra készülnek. Azóta több intézménnyel kapcsolatban meg is születtek a döntések. Alapítványi fenntartásba kerül tehát az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem is. Illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem is új modellben működne tovább szeptembertől, de erről még nem született döntés.

Corvinus-modell és összeolvadások: több egyetemen is jelentős átszervezések lesznek

Az utóbbi időben számos egyetemről lehetett hallani, amely modellváltásra vagy összeolvadásra készül. Azóta több intézménnyel kapcsolatban meg is születtek a döntések, de olyan is akad, ahol még nem derült ki minden az átalakításról. Mikortól lépnek életbe az új szabályok? Összegyűjtöttük, eddig mit lehet tudni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!