szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csaknem az összes tüntető elhagyta a korábban ostromolt műszaki egyetem kampuszát - közölték kedden egyetemi vezetők, miután a személyzet tagjai és egészségügyi dolgozók átvizsgálták a kampusz területét.

Az illetékesek elmondták, hogy egy "érzelmileg instabil" állapotban lévő női tüntetőre bukkantak, miközben a keresőcsapatok komoly károkat fedeztek fel.

Az egyetemet több mint egy hete vette körül a rendőrség, amikor is tüntetők erőszakos összecsapásokba keveredtek velük a megerősített kampusz területéről. Az ezt követő napokban tiltakozók, újságírók és egészségügyi önkéntesek százait vették őrizetbe, amint megpróbálták elhagyni az egyetem területét.

A hongkongi műszaki és egyéb egyetemek kampuszainak elfoglalása november 11-én kezdődött egy diáktüntető halálát követően. A létesítmény bejáratait bútorokkal és rögtönzött falakkal torlaszolták el, miközben a tiltakozók katapultokat építettek, hogy azok segítségével Molotov-koktélokat lőjenek ki. Több egyetemen is el kellett halasztani az órákat a szemeszter végéig.

Az erőszak ellenére a hongkongi lakosok nagy számban mentek el szavazni a múlt vasárnapi helyhatósági választásokra, amelyeken elsöprő sikert arattak a demokrata párti jelöltek. Hongkongban hat hónapja tart az a tüntetéshullám, amelyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, és mára a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szembeni, általános tiltakozássá vált.

Már csak pár tucatnyi tüntető tart ki a Hongkongi Műszaki Egyetemen

A tüntetők többsége már elhagyta a Hongkongi Műszaki Egyetemet, az ott maradóknak már alig van élelme és ivóvíze. A helyzetet a demonstrálók reménytelennek érzik - a rendőrség azokat is letartóztatja, akik megadják magukat - írja a Guardian.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.