szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

2020/2021-től nem indulnak alap- és mesterképzések, illetve felsőoktatási szakképzések a Szent István Egyetem szarvasi karán, amely Öntözési és Vízgazdálkodási Intézetként működik tovább, és szakirányú továbbképzéseket nyújt majd - közölte az egyetem. A döntés háttérében a hallgatói létszám csökkenése és pénzügyi szempontok állnak.

2020. február 1-től – közvetlen rektori irányítás mellett – Öntözési és Vízgazdálkodási Intézetként működik tovább a Szent István Egyetem (SZIE) szarvasi telephelyű Agrár- és Gazdaságtudományi Kara - írja közleményében az egyetem. A SZIE szenátusa 2019. október 30-i ülésén hozott döntése értelmében az oktatást-kutatást végző szervezeti egységei intézeti struktúrába szerveződve folytatják tevékenységüket, ennek részeként alakul át a szarvasi kar is.

Az intézetként tovább működő kar elsődleges feladata az agronómiai, biológiai, ökológiai, talajtani és környezettudományi diszciplínákhoz kapcsolódó szakirányú továbbképzések szervezése, tudományos kutatásokban való részvétel, továbbá kutatás-fejlesztés a mezőgazdasági vízgazdálkodás és öntözés területén.

A 2020/2021-es tanévben már nem indul graduális képzés (felsőoktatási szakképzés, alap- és mesterképzés) a szarvasi campuson. A szarvasi képzési helyen tanulmányokat folytató hallgatók a tanulmányaikat a Szent István Egyetemen fejezik be, egyéni döntésüknek megfelelően kifutó rendszerben Szarvason, vagy választásuk szerint Gödöllőn, az egyetem székhelyén - olvasható a közleményben, amely szerint az átalakítás célja a szervezet "racionális és funkcionális átalakítása", mivel az agrárképzésekre jelentkezők száma egyre csökken, a Szent István Egyetem fenntartási költségei így egyre nagyobb terhet jelentenek.

Korábban a hvg.hu írt a kiszivárgott tervről, illetve arról, hogy a szarvasi arborétumtól is megszabadulna az egyetem. A szarvasi kar kihasználtsága alacsony, az intézménynek pedig 1,2 milliárdos adóssága van, egy szakértő szerint ugyanakkor a kar által elnyert 6,5 milliárd forint uniós pályázati pénz a SZIE gödöllői központjában ragadtak.

Megszűnhet a szarvasi agrárkar, a Felviről is törölték a képzéseket

Intézetként működtetné tovább szarvasi Agrár- és Gazdaságtudományi Karát a Szent István Egyetem, és az arborétumtól is megszabadulna. A jelenlegi hallgatók még helyben fejezhetik be a tanulmányaikat - írja a hvg.hu.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.