szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Intézetként működtetné tovább szarvasi Agrár- és Gazdaságtudományi Karát a Szent István Egyetem, és az arborétumtól is megszabadulna. A jelenlegi hallgatók még helyben fejezhetik be a tanulmányaikat - írja a hvg.hu.

Október 30-án az Szent István Egyetem (SZIE) szenátusának ülésén született egy döntés, hogy a szarvasi kar a rektor közvetlen irányítása alá tartozó intézetként folytatja munkáját Öntözési és Vízgazdálkodási Intézet néven, és csak tömbösített levelező képzés folyna a városi intézményben -  írja a hvg.hu. Két hete a SZIE kancellárjának utasítására az Agrár- és Gazdaságtudományi Kar dékánja törölte a kar által meghirdetett képzési helyeket a felvi.hu oldalról.

Eközben kedden délután a Szent István Egyetem vezetői tájékoztatót tartottak az érintetteknek, de a fórumra a sajtót nem engedték be, a kar dolgozóit pedig arra utasították, hogy ne adjanak információkat az ott elhangzottakról, majd az egyetem vezetése közleményt fog kiadni. A kiszivárgott információk szerint itt az hangzott el, hogy a kart nem állítják le teljesen, a jelenlegi hallgatók még Szarvason fejezhetik be a tanulmányaikat, vagy a fővárosban folytathatják azokat. A diákok nagy része a térségből jelentkezett, szerintük pedig a képzésnek egyébként is vidéken van a helye.

Nemcsak a kartól, hanem a 82 hektáros arborétumtól is megszabadulna az egyetem. Múlt pénteki sajtótájékoztatóján Babák Mihály polgármester azt mondta: keresik a kar megtartására a megoldást, az arborétumot is átvennék. Babák a kar jövőjéről egyeztetett Farkas Sándorral, az Agrárminisztérium miniszterhelyettesével, megkereste a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi mezőgazdasági karát, de még a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság vezetését is, de egyelőre teljes a bizonytalanság.

Az átalakulás mögött pénzügyi szempontok állnak: az egyetem gazdasági vezetői szerint a vidéki kar 1,2 milliárd forintos működési adósságot görget maga előtt, az ezer hallgatós kapacitáshoz képest pedig mindössze 237 diák tanul az intézményben. Az oktatási terek kihasználtsága 10, a kollégiumé pedig 12,5 százalékos.

A hallgatók szerint viszont az alacsony kihasználtság nem a szarvasiak hibája. Nagy Illés István, a Fiatalok a Vidéki Értékek Megőrzésért egyesület régióigazgatója szerint pedig a kar 6,5 milliárd forint uniós pályázati pénzt nyert el, ez azonban Gödöllőn, a SZIE központjában ragadt.

A kar elsorvasztásához ugyanakkor annak is köze lehet, hogy nemrég Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került a Gödöllői Tangazdaság, ami csak egy kutatóbázis birtokában kaphatja meg a - számos kedvezménnyel járó - mintagazdaság minősítést. A SZIE-nek ilyen kutatóbázisa a GAK Oktató, Kutató és Innovációs Nonprofit Közhasznú Kft. - Mészáros emberei már fel is tűntek a Szent István Egyetem folyosóin. Ez viszont nyilván az egyetem erőforrásainak átcsoportosításával is járhat, aminek a szarvasi kar lehet a vesztese.

A hvg.hu múlt pénteken kereste meg az egyetem vezetőit, de még nem kaptak választ.

A Corvinus után újabb egyetem fenntartását alakíthatják át

A pesti egyetem után a győri Széchenyi István Egyetem kerülhet ki az állami fenntartásból - írja a Népszava.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.