szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Magyarországon jelenleg 134 609 aktív Diákhitel1-szerződés van – ezek közül 26 248-at Budapesten élők vették igénybe. A legtöbben Diákhitel2-szerződést a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatói közül kötöttek – írja a Pénzcentrum.

A Pénzcentrum a Diákhitel Központ Zrt.-től kért ki hivatalos statisztikákat – ezekből kiderül, hogy az ország mely részéről, mely egyetemekre, illetve mely szakokra folyósítják a legtöbb Diákhitel2-t Magyarországon. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt 18 évben nagyjából 400 ezer hallgató részére folyósítottak diákhitelt – több mint 400 milliárd forint értékben.

Az állandó lakcím alapján a legtöbb Diákhitel1-el rendelkező Budapesten él – az itteni szerződések száma 26 248. A második helyen Pest megye áll, 16 475 szerződéssel. Szintén dobogós Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol 9 340 diákhitel-szerződés van.

Önköltséges képzésen tanultok? Hány félévig igényelhettek diákhitelt?

Hány félévig igényelhetitek a diákhitel 2-t, ha önköltséges képzésen tanultok?

2012 óta a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatói vették föl a legtöbb Diákhitel2-t. Összesen 5350 szerződésről van szó, melynek összértéke 5 595 665 444 forint. Második helyre az Eötvös Loránd Tudományegyetem került, ahol 3382 szerződést kötöttek – ezek összértéke 2 999 108 336 forint. Harmadik helyen pedig a Budapesti Metropolitan Egyetem végzett 3157 szerződéssel, melyeknek összértéke 4 057 528 943 forint - írja az oldal.

Jól látszik azonban, hogy hiába van az ELTE-nek több Diákhitel2-es hallgatója, mint a Metropolitan Egyetemnek, folyósított összegben messze – több mint egy milliárd forinttal – elmaradnak a szerződések száma szerint csupán a harmadik helyen végző egyetemtől. Ez azt jelenti, hogy az ELTE-n minden bizonnyal jóval alacsonyabb költségű képzésekre veszik igénybe a Diákhitel2-t, ezzel szemben a Metropolitan-en jelentősebb költségekkel jár egy-egy képzés a hallgatók számára.

Ezekért a képzésekért igényelnek hitelt a legtöbben

A legtöbben turizmus-vendéglátás, jogász, illetve kereskedelem és marketing képzésekre igénylik a Diákhitel2-t. Ugyancsak sok pénzügy és számvitel, nemzetközi gazdálkodás és programtervező informatikus szakra járó hallgató veszi igénybe ezt a típusú hitelt. Azonban a lista elején, illetve a végén már elég magas a szerződések száma és a folyósított összegek közötti különbség – az első helyezett szakra 1 261 650 692 forintot folyósítottak, a tizedikre csupán 308 942 113-at.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.