szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A bölcsészképzés fejlesztését szolgáló 21 pontból álló javaslatcsomagot küldött a kormánynak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája.

A HÖOK Bölcsészhallgatók Szövetsége alig fél év alatt, a második átfogó javaslatcsomagot készítette el és nyújtotta át a szaktárcának - írják közleményükben.

A szervezet részletesen foglalkozott az anyagban a bölcsészképzés finanszírozási problémájával, a képzési terület digitalizációs elmaradottságával, valamint a pszichológia- és a nyelvszakokat érintő különös problémákkal.

Többek között javasolják digitális laborok felállítását a hallgatók számára, számítógépparkokat és problémamentes szélessávú internet kialakítását az egyetemek teljes területén.

Sokkal több pedagógusra lenne szükség, át kell alakítani a képzést a HÖOK szerint

A szakmai gyakorlat számítson bele az oktatói életpályamodellbe, oktassák a hallgatóknak a konfliktuskezelést, a logopédiát, a retorikát, és a kommunikációt tréningeken keresztül - többek között így újítaná meg a pedagógusképzést a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK).

Továbbá javasolják a hallgatók önálló munkavégzését támogató e-learning struktúra kialakítását is. A frontális oktatás csökkentésével a vitakultúra kialakítását kell az órák céljává tenni, és ezzel párhuzamosan ki kell alakítani a már emített e-learning rendszert - írják.

Habár a bölcsészképzéseken végzettek között nem kiemelkedő az álláskeresők száma, a HÖOK szerint sürgős beavatkozásra lenne szükség a kisebb, de nélkülözhetetlen szakok esetében. Javasolják, hogy alakítsanak ki piaci szereplők bevonásával együttműködési háló kialakítását, valamit nyílt áthallgatási lehetőségeket az adott intézmény egyéb karaira a bölcsészettudományi képzések esetében.

Kiemelik: kulcsfontosságú a nyelvtudás szerepe is, ezért ingyenes nyelvoktatást biztosítanának nem csak a nyelvszakos hallgatóknak.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.