szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Még két hétig jelentkezhetnek a pedagógusok a 2020-as minősítésre, megvannak a részletek a szakképzés átalakításáról és áprilisban tárgyalnak a CEU és a bajor egyetem az együttműködéséről - ezek voltak a hét legfontosabb oktatási hírei.

Ilyen támogatást kaphatnak a 25 évnél fiatalabb álláskeresők Budapesten

A 25 év alatti fiatalok július 31-ig jelentkezhetnek a fiatalok munkanélküliségének csökkentésére szolgáló Ifjúsági Garancia a Közép-magyarországi régióban elnevezésű fővárosi részprojektbe - közölte a program megvalósításáért felelős Budapest Főváros Kormányhivatala. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Még két hétig jelentkezhetnek a pedagógusok a 2020-as minősítésre

Március 31-ig jelentkezhetnek a pedagógusok a 2020-as minősítésre – az ehhez szükséges dokumentumokat már közzétette az Oktatási Hivatal. Erről bővebben itt olvashattok.

Műhelyiskolákat hoznak létre a lemorzsolódó diákoknak: kevés közismeret, sok szakma

Aki végzettség nélkül hagyja el az iskolai rendszerű szakképzést, a műhelyiskolában szerezheti meg a szakmai végzettséget – jelentette be néhány napja az innovációs és technológiai miniszter. Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára a részletekről is beszélt a Magyar Nemzetnek. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

A bírósági döntés ellenére a kormány ragaszkodik a tankönyvellátás átszabott rendszeréhez

A kormány továbbra is kitart a tankönyvellátás megújult rendszere mellett, mivel a tankönyvek iskolákba, tanulókhoz való eljuttatása átláthatóbb, biztonságosabb, kiszámíthatóbb és ellenőrzöttebb lett - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményében. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Itt vannak a részletek a szakképzés átalakításáról: a technikumokban csak négy tárgyból érettségiznek majd

Az ötödik érettségi tárgyat a szakmai vizsgával váltják majd ki. A 2020-ban kezdődő tanévet már egy részleteiben megújuló szakképzési rendszerben kezdhetik meg a diákok. Bővebben itt olvashattok a változásokról.

Alkotói szabadság, több pedagógiai asszisztens és tanító: ilyen javaslatokkal rukkolt elő az MNB

A tanárok második szakjának megszerzése legyen ingyenes legyen a felsőoktatásban, a pedagógusok 5-10 évenként mehessenek rekreációs, alkotói szabadságra, dolgozzon több tanító és pedagógiai asszisztens az iskolákban, így egy tanórán két szakember is foglalkozhatna a diákokkal – többek között ilyen javaslatokkal tenné vonzóbbá a tanári pályát a Magyar Nemzeti Bank. Bővebben itt olvashattok róla.

Újabb diáktüntetés? Április végén demonstrálnak a 2020-as felvételi szigor elhalasztásáért

Április 26-ra szerveznek tüntetést a Kossuth térre középiskolások és egyetemisták: többek között a 2020-as felvételi szigor elhalasztását kérik, szerintük ugyanis a kormány több tízezer diáktól veszi el a továbbtanulás lehetőségét azzal, hogy nyelvvizsgához kötik a felsőoktatási felvételit. A megmozdulást a Független Diákparlament is támogatja. A teljes cikket itt nézhetitek meg.

Áprilisban tárgyalnak a CEU és a bajor egyetem az együttműködéséről

A bajor egyetemtől, hogy a CEU rektora és döntéshozó szerve április 11-én találkozik a bajor egyetem rektorával és döntéshozó szervével az együttműködés mikéntjéről tárgyaljon. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Egy tantárgy idegen nyelven minden gimnáziumban? Érdekes ötlet az MNB-től

Legyen gyakorlatiasabb a nyelvoktatás, államilag támogassák a tanítási idő utáni nyelvtanulási lehetőségeket, és a nem két tanítási nyelvű iskolákban is lehessen idegen nyelven érettségizni a különböző tárgyakból. Többek között ezt javasolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 330 pontos versenyképességi programjának oktatási részében. A teljes cikket itt olvashatjátok el.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!