szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyetem fenntartóváltása nem érinti az ingyenes férőhelyek számát, és az önköltséges képzések térítési díjának emelése sem várható – reagált a Budapesti Corvinus Egyetem arra, hogy az Oktatói Hálózat keddi kerekasztal-beszélgetésén elhangzott: az egyetem gazdasági háttere elkerülhetetlenné teszi a hallgatói tandíjak jövőbeni emelkedését.

A Népszava idézte Bihari Péter közgazdászt, a BCE oktatóját, aki szerint az egyetem vezetése hangsúlyozta, hogy az állami ösztöndíjak, még ha máshogy nevezik is őket, a mostani arányukban megmaradnak, de arról semmilyen információ nincs, hogy ezek milyen időhorizonton maradnak fenn. "Lehet, hogy az induláskor még nem, vagy csak alig változik az állami férőhelyek száma, ám lehetséges, hogy aztán folyamatosan csökkenni fognak" – mondta.

Úgy véli, az egyetem gazdasági háttere elkerülhetetlenné teszi a hallgatói tandíjak jövőbeni emelkedését. A hozzáférés az egyetemi helyekhez ezzel is korlátozódni fog. Hangsúlyozta: nagy szükség lenne arra, hogy a folyamatról minél több szakmai vitát rendezzenek. 

A Budapesti Corvinus Egyetem szerdán reagált a kerekasztal-beszélgetésen elhangzottakra, az intézmény közleményében az áll: a fenntartóváltás nem érinti az ingyenes férőhelyek számát, és az önköltséges képzések térítési díjának emelése sem várható.

Már tavasszal elkezdődik a Corvinus átalakulása

Márciusban el kell kezdeni tervezni az átállást, ha a Budapesti Corvinus Egyetemet valóban el akarják juttatni 2030-ra a világ 200 és Európa 100 legjobb egyeteme közé.