szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Negyedik napja tüntetnek a diákok Albánia több városában, egyebek mellett a tandíjcsökkentésért, a pótvizsgadíjak eltörléséért, az oktatásra fordított nagyobb kiadásokért és a színvonalasabb elszállásolásért - jelentették hírügynökségek pénteken.

A diákok egyik követelése a tandíjcsökkentés volt; jelenleg Albániában az alapképzés díja évente 20 és 45 ezer lek (körülbelül 52 és 117 ezer forint) között mozog. 

"Mi vagyunk Albánia jövője! A hatóságoknak csökkentenie kell a tandíjunkat!" - mondta nyilatkozatában Florian Scola szociológushallgató.

További követeléseik között van a jobb kollégiumi elszállásolás, szélesebb körű képviselet az egyetemi vezetésben, illetve az oktatásra fordított költségvetési keret növelése. Jelenleg ez az összeg a pénzügyminisztérium adatai szerint nem haladja meg az ország nemzeti össztermékének 3,3 százalékát.

Edi Rama albán miniszterelnök Facebookon azt írta, kész találkozni a diákok képviselőivel. Csütörtökön videófelvételt is közzétett, azon egy új egyetemi kollégiumegyüttes építészeti terve látható, amelynek várható költsége csaknem 20 millió euró. Hozzátette, hogy e tervhez a német kormány biztosít pénzügyi támogatást.

A diákok nagy része a tiranai oktatásügyi minisztérium előtt táborozott le, és tüntetések voltak több nagyobb városban is, így Durresben, Korcanban és Elbasanban is.

Képviselőik leszögezték, nem engednek követeléseikből és nem hajlandóak hazamenni, amíg azok nem teljesülnek. A több mint 3 milliós országban jelenleg csaknem 110 ezer diák tanul a közoktatásban.

Lángoltak a kukák, felvonultak a rohamrendőrök: így tüntetnek a francia diákok

Felgyújtott kukák, rohamrendőrök - francia középiskolások tüntetnek a kormány tervezett oktatási reformja, többek között az új érettségi ellen.