szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jövőre emelkedik a hallgatói normatíva összege, de mit jelent ez a hallgatóknak? Kik kaphatnak több támogatást jövőre és pontosan mennyivel emelkedett az összeg. Itt a válasz.

A 2019. február 1-től 8 százalékkal (119 000 forintról 128 520 forintra), egy évvel később további csaknem 30 százalékkal, 166 600 forintra emelik a felsőoktatásban egy főre számított normatív hallgatói támogatást - írja a Magyar Közlöny 194. száma.

Ez mit jelent a hallgatóknak?

Ahogy korábban megszavazták, 158 igen és 21 tartózkodó szavazattal jóváhagyott módosítás értelmében emelkednek a hallgatói normatívák.

Az állami ösztöndíjas hallgatók a második félévtől részesülhetnek a tanulmányi ösztöndíjakban, havi összegét mindig egy félévre (5 hónapra) határozzák meg, ami nem lehet alacsonyabb a hallgatói normatív 5 százalékánál (ez jelenleg közel 6 ezer forint, jövőre pedig 6 500, 2020-ra pedig 8 300 forintra emelkedik).

Az ösztöndíj a tanulmányi átlag függvénye, valamint az ösztöndíj számításánál figyelembe veszik a félév során megszerzett kreditek számát. Az ösztöndíj számításának pontos módja megtalálható az intézményi szabályzatokban.

A szociális támogatásokat is érinti, habár az ösztöndíj havi összege felsőoktatási intézményenként változó, de nem lehet alacsonyabb a hallgatói normatíva 20, illetve 10 százalékánál. Az ösztöndíjra minden félévben újra kell pályázni. Illetve az iskolakezdő alaptámogatást is befolyásolja, melynek mértéke alapképzésben a hallgatói normatíva 50 százaléka, mesterképzés esetében pedig a 75 százaléka.

Már tavasszal elkezdődik a Corvinus átalakulása

Márciusban el kell kezdeni tervezni az átállást, ha a Budapesti Corvinus Egyetemet valóban el akarják juttatni 2030-ra a világ 200 és Európa 100 legjobb egyeteme közé.