Vizsgálat indul a Debreceni Egyetemen a Putyin-ellenes tiltakozások miatt?

2

„Nagyon érdekes, hogy ebből a négy tanszékből háromnál a tanszékvezetők a volt rektori vezetésből jönnek össze, és két tanszéknek meg ugyanaz a tanszékvezetője” – mondta a Hír TV-nek Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a Vlagyimir Putyin díszpolgári címe ellen indított tanszéki tiltakozásról.

Forrás: Stiller Ákos

A Hír TV szerint a rektor azt is hozzátette: ki fogják vizsgálni a tiltakozások okát és indítékait.

hirdetés
hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Debreceni Egyetem szenátusa augusztus közepén úgy döntött, hogy egyetemi díszpolgári címet adományoz az orosz elnöknek, Vlagyimir Putyinnak. A kitüntetést azzal indokolták, hogy Putyin jóvoltából az Orosz Föderáció jelentős szerepet juttat a Debreceni Egyetemnek a Paks II. beruházásban.

A döntés ellen sokan tiltakoztak a Facebookon, ehhez négy debreceni tanszék, valamint az Oktatói Hálózat is csatlakozott, Vajda Mihály filozófus pedig lemondott professor emeritus címéről.

A Debreceni Egyetem néhány napja közleményében azt írta, „a Civis Honoris Causa cím odaítéléséről testületi döntés van, arról az intézmény választott testülete döntött. A 90%-os támogatottsággal elfogadott határozat érvényes, azt az intézmény fenntartja”.

A közleményben az áll, „az elmúlt egy hétben a testületi döntéssel szemben tanszéki állásfoglalásra hivatkozó egyetemi tanszékek száma 4, melyből háromban a 2013 előtti rektori vezetés tagja volt a tanszék jelenlegi első embere, kettőnek is a vezetője a korábbi rektor. (A Debreceni Egyetemnek 216 tanszéke van.)  A titkos szavazásokon született tanszéki állásfoglalások kiadói a mai napig nem keresték meg az intézmény vezetőit, a tiltakozásukat hivatalos csatornán nem juttatták el a vezetéshez. Ebből arra következtetünk, hogy a sajtón és közösségi portálokon keresztül próbálnak nyomást gyakorolni az intézmény döntéshozóira”.

Hozzátették: „mindez sajnálatos tény, mint ahogy az is, hogy az elmúlt tanévben - a Hallgatói Önkormányzat jelzései alapján - a tőlük függő viszonyban lévő hallgatókat, doktoranduszokat is több alkalommal tiltakozásokra buzdították, akár intézményi kezdeményezések, akár doktorandusz hallgatókat érintő törvényi szabályozás miatt”.

Dúl a háború a Facebookon: ömlenek a kritikus kommentek a Debreceni Egyetem oldalára

Hiába törlik a felhasználói kommenteket a Debreceni Egyetem hivatalos Facebook-oldalának szerkesztői, a Vlagyimir Putyin díszpolgári címe ellen tiltakozók újabb felületet találtak, az egyetem több mint 13 ezer tagot számláló facebookos közösségében teszik közzé véleményüket az orosz elnöknek megszavazott elismerésről. "Erények nevén settenkednek hozzánk a bűnök.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (2)

Jegyezzük meg ezt a nevet: Szilvássy Zoltán!!!!!

Hááát azé előszőr azt kellene visszanézni hogy lett a mai rektor rektor....mindenki ellenzése után egyedül a politika döntött mellette.....azután meg az a röpke idő amit ebben a székben eddig eltöltött az hogyan aránylik az előző időszakhoz.....ha ö ehhez nem ért akkó kérdezze meg az analízis tanszéket...példul....o

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X