Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

A három legjobb szabadtéri tanulóhely Budapesten - a mi kedvenceink

Közelednek a ZH-k, a témazárók, az érettségiről, a nyelvvizsgaszezonról és a látótávolságba kerülő vizsgaidőszakról nem is beszélve? Ha tanulnotok kell, de nem szeretnétek a szobában vagy a könyvtárban kuksolni, keressetek szabadtéri tanulóhelyeket - ma három tökéletes budapesti helyszínt ajánlunk magoláshoz, olvasáshoz. Az eduline szerkesztőinek ajánlásával.

Bölcsészeknek, jogászoknak, corvinusosoknak: a Károlyi-kert

Szerintünk Budapest egyik legszebb parkja, ráadásul nagyon közel van az ELTE bölcsész- és jogi karához, a Károli és a Pázmány több karához, a Corvinustól is mindössze tíz perc séta, sőt még könyvtárazás közben is levegőzhettek egy kicsit a Károlyi-kertben, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi épülete is a közelben van.

hirdetés
hirdetés

Ez egyébként Budapest legrégebbi, ebben a funkciójában megmaradt kertje, amely 1768-ban került a Károlyi család birtokába, és egészen 1929-ig a családé is maradt. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc után élte a kert a fénykorát, ekkoriban egzotikus növényeket is neveltek a virágházban, a kertben pedig lugasok és egy teniszpálya is a grófi család és vendégei rendelkezésére állt. Wikipedia-szócikke szerint a parkot 1932-ben nyitották meg a közparkként, az 1970-es években azonban majdnem tíz évig a 2-es metró építési területe volt itt.

Forrás: Wikipedia

A Károlyi-kertben van ugyan két játszótér, de a gyerekzsivaj nem fog megzavarni titeket a tanulásban, a kert Petőfi Irodalmi Múzeumhoz közeli része ugyanis egészen csendes - sok a pad, és (nagy ritkaság Budapesten) van mosdó is, a közelben pedig több élelmiszerüzletet és kávézót is találtok, ha étellel-itallal tankolnátok fel.

Hol?

Károlyi-kert

Budapest, V. kerület, a Ferenczy István utca, a Magyar utca és a Henszlmann Imre utca által határolt terület.

Budai középiskolásoknak: Tabán

Több nagy középiskola is található az első kerületi Tabán környékén. A park csak hétvégén zsúfolt, hétközben általában csak a kutyájukat sétáltatók járnak arrafelé, így a lehető legnagyobb csöndben lehet ott tanulni. A park padokkal egész jól ellátott, de a fűbe is kényelmesen le lehet telepdni. Ha mindez nem lenne elég, remek kilátás nyílik a Budai Várra és az Erzsébet híd környékére.

A Tabán nem mindig úgy festett, mint ma, a huszadik század elején még sűrűn lakott városrész volt, főleg kis, sátortetős házak álltak a domboldalban. Később ezeket lerombolták, hogy új városrészt alakítsanak ki, de a világháború közbeszólt, végül a hatvanas évekre közparkként hozták rendbe a környéket.

Hol?
Az I. kerületben, az Attila út és a Hegyalja út által határolt terület. Megközelíthető a belváros felől az 5-ös és a 178-as busszal, Buda északi és déli részéről pedig az 56-os villamossal.

Kikapcsolódás a természetben

Kevesebb mint fél óra utazással ki lehet érni Budapest belvárosából a Római-partra, ami ilyenkor, év közben még szinte teljesen néptelen. Egy pokróc és egy kis elemózsia felpakolásával egész nap el lehet heverészni a Duna mellett úgy, hogy közben semmi nem zavar meg a koncentrálásban. A parton végigsétálva találhattok egészen természeközeli részeket is, ahol tényleg csak az állatok és a növényvilág vesznek körbe titeket. Pont jó környezet ez a lazításra egy stresszes vizsga előtt.

Forrás: Kiss-Kuntler Árpád

A római-parti mobilgát felépítésének ügye hónapok óta foglalkoztatja a helyieket. Végleges döntés még nem született, de ha az építkezés elkezdése mellett döntenek,  akkor megszűnik a természetközeli, csendes búvóhely, így érdemes addig is minél többször kilátogatni és kihasználni a hely szépségét.

Hol?
Budán a III. kerületben, a Duna partján található nem sokkal a Hajógyári-sziget felett. Legkönnyebben az 5-ös hévvel és a 34-es, 106-os buszokkal közelíthető meg.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X