Egyre több a külföldi hallgató a magyar egyetemeken

Évente több százmillió forintot fordítanak a nagyobb felsőoktatási intézmények „fizetős” diákok toborzására. De a jelek szerint megéri, mert több tizmilliárdot fizetnek tandíjként, ráadásul helyi munkahelyeket teremtenek.

Forrás: Fülöp Máté

Az Oktatási Hivatal héten közzétett adatai szerint nem egyedi a tendencia, mert csaknem 8 ezer fővel nőtt a külföldi hallgatók száma a magyar felsőoktatási intézményekben az elmúlt öt évben. Míg a 2012/13-as tanévben 20 694 külföldi hallgató iratkozott be, tavaly már 28 628-an kezdték meg tanulmányaikat - írja a zoom.hu.

hirdetés
hirdetés

Egy márciusban a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és az Szegedi Tudományegyetem kutatói által publikált kutatás szerint a három felsőoktatási intézményben összesen 21 milliárd forintot fizetnek be évente tandíjra a külföldi hallgatók.

Az elmúlt években ráadásul a magyar tanulók száma folyamatosan csökken, aminek főként demográfiai okai vannak. A KSH adatai alapján, míg 2010-ben 129 ezer 18 éves volt Magyarországon, addig 2017-ben már csak 98 ezer, vagyis az egyetemek úgy tudják mérsékelni a hallgatók számának a csökkenését, ha egyre jobban nyitnak a külföldi hallgatók irányába.

Ezekre a magyar egyetemekre érkezik a legtöbb külföldi hallgató

Csaknem nyolcezer fővel nőtt a külföldi hallgatók száma a magyar felsőoktatási intézményekben az elmúlt öt évben - írja szerdai számában a Magyar Hírlap az Oktatási Hivatal (OH) adataira hivatkozva. A lap szerint míg a 2012/13-as tanévben 20 694 külföldi hallgató iratkozott be, tavaly már 28 628-an kezdték meg tanulmányaikat.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X