Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

A Liszt Ferenc Zeneakadémia a világ művészeti egyetemeinek krémjébe került

Korábban bemutattuk a Quacquarelli Symonds társaság, azaz a QS egyetemi rangsorát, ám a legjobb magyar eredményről érdemes külön is megemlékezni.

Forrás: Stiller Ákos

A QS tudományterület szerinti bontásban állította fel a világ egyetemeinek rangsorát, kerülve a többi ismert egyetemi rangsorok példáját, mikor jelentősen eltérő karakterű egyetemeket összesítve minden felsőokatatási intézményt "megversenyeztetnek".

hirdetés
hirdetés

A Liszt Ferenc Zeneakadémia, illetve Zeneművészeti Egyetem az előadó művészeti képzéseket nyújtó intézmények listájára került fel, annak is a top 50-es mezőnyébe kvalifikálta magát. A listát a világhírű amerikai The Juilliard School vezeti.

Az akadémia olyan neves intézményeket előzött meg a listán, mint a Chicago-i Egyetem (48.), a Princeton Egyetem (42.), a Brüsszeli Királyi Konzervatórium (41.), a Columbia Egyetem (39.), a salzburgi Mozarteum Egyetem (36.), valamint a szintén amerikai Stanford Egyetem (33.).

A Liszt Ferenc Zeneakadémia összesen 73,2 pontot kapott a QS statisztikusaitól, az akadémia elismertsége 77 pontot ért, az ott munkálkodó művészeti oktatókat 39 pontra értékelték. Az intézmény így a világranglistán a 30. helyet foglalja el, nincs más magyar intézmény, amely hasonlóan jól szerepelt volna saját tudományterületén.

Érdekesség, hogy az egykori Osztrák-Magyar Monarchia művészeti intézményei közül három jutott a top 50-be, a bécsi zenei és előadó művészeti egyetem ráadásul a 2. helyet érte el.

A többi magyar eredményről ITT olvashatsz bővebben.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X