Egy dán kutató a szakod alapján megmondja, milyen személyiség vagy

Hanyag bölcsészhallgatók és barátságtalan jogászok – ezeket a sztereotípiákat talán mindenki ismeri, azonban most próbálták meg először tudományos alapon szemrevételezni, mennyire igazak. Szerintetek is ilyenek az egyetemisták?

Forrás: pixabay.com

Anna Vedel a dániai Aarhus University pszichológusa 23 év tanulmányait összesítette, hogy megerősítse, vagy épp megcáfolja azokat a sztereotípiákat, amik például a jogászokat vagy a bölcsészeket körüllengik.

hirdetés
hirdetés

Vedel ez alapján megalkotta a különféle szakokat választók profilját, ami a Personality and Individual Differences című szaklapban jelent meg, és az Independent szemlézett.

A neurotikusok: Vedel szerint a szélsőséges érzelmi megnyilvánulásokra leginkább a művész- és bölcsészhallgatók hajlamosak, míg a gazdasági szakokon tanulók kevésbé.

Az extrovertáltak: a gazdasági, jogi és politikatudományi szakokon tanulók az átlagnál harsányabbak, tolakodóbbak. Sőt, az egészségügyisek is magas pontszámokat értek el ebben a kategóriában.

A nyitottak: széles látókörűek és kreatívok a bölcsészek, a pszichológushallgatók, de még a politikatudományokat tanulók is. A mérnökök, a közgazdászok és a jogászok kevésbé találtattak nyitottnak Vedel tanulmányában.

A barátságosak: az önzetlenség és a megbízhatóság kategóriájában a jogászhallgatók és a gazdasági szakok tanulói meglepően alacsony pontszámot értek el.

A lelkiismeretesek: igazolja a kutató azt a sztereotípiát, hogy a művészek nem túl összeszedettek, de Vedel a bölcsész szakosokat sem találta túl precíznek.

(x)

Sprechen Sie Deutsch?

A budapesti Osztrák Intézet intenzív nyári német nyelvtanfolyamokat indít, amelyek az ÖSD német nyelvvizsgára is felkészítenek.  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Idén érettségizel?

Iratkozz fel ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI HÍRLEVELÜNKRE!

Iratkozz fel e-mail címeddel

vagy

Csatlakozz Facebookkal:

Szeretnék az eduline.hu-tól kereskedelmi célú tájékoztatókat kapni.

Már feliratkoztam »
Bezárás

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X