Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Friss világrangsor: lecsúsztak a magyar egyetemek a top 100-ról

Az 50 évnél fiatalabb egyetemek első, 2012-es THE-rangsorának első tíz helyezettje
Az 50 évnél fiatalabb egyetemek első, 2012-es THE-rangsorának első tíz helyezettje
Forrás: timeshighereducation.co.uk

Első alkalommal állította össze az 50 évnél fiatalabb egyetemek rangsorát a Times Higher Education magazin. A százas lista nagy meglepetést okozott: a brit és amerikai egyetemekkel távol-keleti és más európai intézmények is fel tudták venni a versenyt – írja a Huffington Post.

hirdetés
hirdetés

Az első helyen a mindössze 26 éve működő dél-koreai Pohang University of Science and Technology végzett, míg a második az 1968-ban alapított École Polytechnique Fédérale de Lausanne lett. A bronzérmet a Hong Kong University of Science and Technology szerezte meg, amely 21 éve indította az első képzést.

A top tízben egy dél-koreai, egy francia, két amerikai és három brit egyetem is szerepel. A százas listára összesen harminc ország egyetemei kerültek fel, magyar intézmény nincs közöttük. A teljes listát itt nézheted meg.

Az 50 évnél fiatalabbak között a dél-koreai Pohang University of Science and Technology végzett az első helyen
Az 50 évnél fiatalabbak között a dél-koreai Pohang University of Science and Technology végzett az első helyen
Forrás: Wikipedia

„A fiatal ázsiai egyetemek taroltak a versenyben: a top tízbe három, a legjobb százba pedig tizenhat ázsiai intézmény is bekerült. Érdekes módon azonban sem orosz, sem kínai, sem indiai egyetem nem szerepel a listán” – nyilatkozta Phil Baty, a Times Higher Education egyik szerkesztője.

A lista készítői ugyanazt a módszertant alkalmazták az 50 évnél fiatalabb intézmények sorrendjének megállapításakor, mint a hagyományos THE-lista összeállításakor. Tizenhárom tényezőt, köztük az oktatók és a hallgatók teljesítményét, az innovációs tevékenységet és a nemzetközi kapcsolatokat vették figyelembe. Egyedül az „egyetemi presztízs” kapott kisebb hangsúlyt.

A listát ezentúl minden évben nyilvánosságra hozza a Times Higher Education. Váltás előtt a felsőoktatás – a rangsorokat is érintő változásokról itt olvashatsz bővebben.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X