Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Legalább hat évig kell itthon dolgozniuk az állami ösztöndíjas egyetemistáknak

2

Szerződést köt az állam a felsőoktatásban állami támogatással tanuló diákokkal, nekik a képzési idő kétszeresét kell Magyarországon dolgozniuk - mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár pénteken.

A felsőoktatásról szóló törvény, amelyet tavaly decemberben fogadtak el, sok olyan újdonságot tartalmazott, amelyet most konkretizálnak. Az egyik ilyen a hallgatói szerződések ügye. A rendeletet a kormány csütörtökön fogadta el.

hirdetés
hirdetés

A rendelet három alapvető támogatási, illetve képzési formát vezet be. A képzések zöme állami támogatással folyik, de vannak olyanok is, amelyeket az állam ötven százalékban támogat, mások önköltségesek - tette hozzá. Összesen ötvenezer olyan hely van, amelyet az állam teljesen vagy felében támogat, ezekre vonatkoznak a hallgatói szerződések.

A szerződésben a diákok vállalják, hogy a képzési idő kétszereséig, a végzés utáni 20 évben bármikor, Magyarországon dolgoznak; ez hat, tíz vagy tizenkét évet jelenthet - tette hozzá. Aki aláírta a szerződést, de nem teljesíti a feltételeket, annak vissza kell fizetnie az évente több százezer forintnyi támogatást - mondta az államtitkár. A cél, hogy minél több képzett értelmiségi maradjon Magyarországon - mondta Hoffmann Rózsa.

Ha a diák nem tud maradni, vagy nem tud végezni időben - ez az alapidő másfélszerese lehet -, akkor elkezdődik a visszafizetési procedúra. Akik nem tudnak diplomát szerezni, azoknak csak a támogatás felét kell visszafizetniük; a nőknek, ha három gyermeket szülnek, elengedik a visszafizetést.

Azokon a helyeken - jogi vagy a gazdasági területen -, ahol csökkent az államilag finanszírozott helyek száma, az állam visszatérítheti a diákhiteleket, ha az állami szférában helyezkedik el később a tanuló.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (2)

Csányi Balázs

És a visszafizetési procedúra hogyan valósul meg? Évente mennyit kell visszafizetni? Mert tételezzük fel, hogy pl. egy 12féléves képzésen félévente 1 millió forint, akkor az a diplomáig 12millió forint. No ezt senki sem tudná csak úgy egyben kifizetni...
A másik meg, amit Te is kérdeztél R. Edit, hogy mi van azokkal akik mondjuk a 6évből x évet ledolgoznak? Szerintem biztos nem kell ugyanannyit visszafizetniük, mint annak, aki mindjárt dobbant.
Ez így nagyon kevés információ, szerintem még ki sincs dolgozva ez a visszafizetési rendszer... stb. Azt sem tudom, hogy az ez a cikk mennyire hiteles.

K

és csak az számít amit diploma után dolgozok, vagy az is amit esetleg az egyetem alatt?

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X