szerző:
Eduline

Demonstrációt tartott a Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Karának hallgatói önkormányzata pénteken Sárospatakon.

A tüntetésen "Ne hallgass, hallgató!" felszólítást skandálva, "1531-től Sárospatakon tanítóképzés" transzparenssel, illetve "Beteg a felsőoktatás. Rózsahimlős" feliratú bábuval mintegy félszázan vettek részt, tiltakozva a felsőoktatási törvény tervezete ellen.
   
Kovács Zsolt, a hallgatói önkormányzat elnöke azt mondta: a vidéki felsőoktatás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. "Ha a jelenlegi felsőoktatási törvény tervezetét (...) elfogadják, a vidék még hátrányosabb helyzetbe kerül" - fejtette ki álláspontját.

©

Véleménye szerint ezzel konzerválnák a centralizációt, azaz a Budapest-központúságot, vidéken pedig - így Sárospatakon is - szinte ellehetetlenülne az oktatás. A tervek szerint megemelnék az önköltséget is, az 500-600 ezer forintot azonban ebben a térségben lehetetlen, hogy ki tudjon fizetni egy hallgató egy félévre, illetve az úgynevezett röghöz kötés is nehezíti helyzetüket. Ebben a felsőoktatási intézményben például számos szlovák, román hallgató tanul. Ha tehát a diploma megszerzése után tíz évig itt kellene dolgozniuk, nem fogják tudni mindezt vállalni - tette hozzá Kovács Zsolt.
   
A hallgatói létszám tekintetében - véleménye szerint - jelenleg a főiskolai kar minőségi oktatás szempontjából jó helyzetben van, a financiális oldal viszont katasztrofális - jegyezte meg. Mintegy négyszáz hallgató tanul Sárospatakon, ebből két és félszáz nappali tagozatos.
   
Kovács Zsolt szerint hiba lenne nem hallatni a hangjukat, ugyanis "azt hihetnék az illetékesek, hogy vidéken mindenbe belenyugszanak". A hallgatók azt remélik, hogy a helyi politikusok, a város vezetése felismeri a törvénytervezet veszélyét, mert "elszippantja" az egyébként is hátrányos helyzetű régióból a diplomás szakembereket, fiatalokat, s ezzel még nehezebb helyzetet generál. Hol szerveznek tüntetéseket a hallgatók a következő hetekben? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

MTI