szerző:
Eduline

A Fidesz továbbra is ragaszkodik a Szózat szó szerinti értelmezéséhez, miszerint „itt élned-halnod kell” – így kommentálta a kormány felsőoktatási terveit Osztolykán Ágnes.

Az LMP-s képviselő szerint az Orbán-kormány kipécézte magának a főiskolásokat, egyetemistákat, fokozatosan csökkenne a hallgatói létszám, de a legrosszabbul a bölcsész-, agrár-, jogi, művészeti, vagy társadalomtudományi képzésre mennének, ahol az állami finanszírozás meg is szűnne.

Az önköltség a duplája lenne a jelenleginek, ezt tandíjnak hívják - közölte, hozzátéve: aki nem fizet tandíjat, annak jönne a röghöz kötés. Hozzátette: azzal egyetértenek, hogy az ország nem engedheti meg, hogy a közpénzből finanszírozott diplomások egy-két év múlva külföldre menjenek, de erre nem a röghöz kötés a megoldás. A hallgatói szerződésekről itt olvashatsz.
   
Réthelyi Miklós először arra kérte a képviselőt, ne gúnyolódjon a Szózattal. Az erőforrás-miniszter szerint a kormány nem vezet be tandíjat, önköltség eddig is volt, ebben nem lesz változás. Az interpellációt a képviselővel benyújtó Szilágyi László nem fogadta el választ, a parlament viszont 198 igen, 88 nem és 1 tartózkodással jóváhagyta.

eduline