szerző:
Eduline

Négynapos programsorozat keretében mutatkozik be a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) Képzőművészet-elmélet Tanszéke (KET); a KET-Hét során többek között kiállításmegnyitó, projektbemutatók, filmvetítések, beszélgetések várják a szakmai és szélesebb közönséget június 20. és 23. között a budapesti Labor Galériában.

Több mint 4700-an jelentkeztek művészeti alap- vagy osztatlan szakokra 2010-ben. Akit a képző-, ipar-, zene, szín- vagy táncművészet érdekel, összesen tizenkét egyetemi és főiskolai kar közül válogathat, a rangsor élén a Színház- és Filmművészeti Egyetem áll. A teljes rangsort itt találod.
A Magyar Képzőművészeti Egyetem a 2009/2010-es tanévben indította el a képzőművészet-elmélet alapszakot, célul tűzve ki a képzőművészeti élet jövendő működtetőinek képzését, alapszintű és átfogó művészetelméleti, valamint kurátori-gyakorlati ismereteket kínálva a hallgatóknak.

Mint Szoboszlai János adjunktus, a KET-Hét egyik szervezője az MTI-nek elmondta, első alkalommal kerül sor hasonló bemutatkozó programsorozatra, hiszen az idei szemeszter végén már elegendő tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy a szakmai és a szélesebb nyilvánosság számára beszámolhassanak az oktatási programokról.

"Mivel BA-szinten kurátorképzés nincs Európában máshol, nagy érdeklődés kíséri a tanszék munkáját, és szerettünk volna bemutatkozni azért is, hogy megismerjük a szakma reakcióit. Másfelől a Labort is ki szerettük volna próbálni, amely kiváló tér a kiállításrendezési gyakorlatokhoz" - tért ki az indokokra. Szoboszlai János hangsúlyozta, a program egyaránt szól a leendő hallgatóknak, a művészeti szcéna résztvevőinek és az egyszerű érdeklődőknek; a cél a bemutatkozás mellett a dialógus beindítása és fenntartása.

A tanszék oktatója a KET-Hét programjait egyformán fontosnak tartja, a szakmai közvélemény számára azonban elsősorban a keddi estét emelte ki, amikor az oktatók (Beke László, Kékesi Zoltán, Lázár Eszter, Mélyi József, Szegedy-Maszák Zoltán, Szoboszlai János és Varga Tünde) és hallgatók összefoglalják a tanszék koncepcióját, ismertetik a tantárgyakat.

A rendezvénysorozat hétfőn a tanszéket bemutató tanulmányi kiállítás megnyitójával veszi kezdetét a Képíró utcai Laborban. Nem műalkotásokat láthat a látogató, hanem a tanszék történetét nyomon követő kronológiát, féléves feladatok megoldásaként született prezentációk tömörített, kinyomtatott verzióit, fotókat és videókat a tanszék programjairól. A kiállítás szervezője, kitalálója Lázár Eszter tanársegéd - számolt be a tárlatról Szoboszlai Zoltán. A négynapos rendezvénysorozat részletes programját az egyetem (www.mke.hu), illetve a Labor (http://labor.c3.hu) honlapján találhatják meg az érdeklődők.

MTI