szerző:
Eduline

Az oktatással és az ismeretterjesztéssel foglalkozó műsorok mennyiségével, jellegével és tartalmával kapcsolatos irányelvek megfogalmazására kérte a Közszolgálati Kódexszel összefüggésben a Médiatanácsot a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). A Médiatanács erről azt követően tájékoztatta az MTI-t, hogy tagjai szerdán találkoztak a HÖOK képviselőivel.

A hallgatói érdekképviselet - a Médiatanács közleménye szerint - több felsőoktatási intézménytől bekért ötletek összegzése után küldte el javaslatsorát. "Örömmel állapítottuk meg, hogy a hallgatókat érdekli a téma, és véleményt is mondanak róla. Úgy látjuk, fontos számunkra, hogy a kódex valóban a társadalmi megrendelésekre épüljön" - mondta Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja.
   
A közlemény szerint Magyarországon a 2010-2011. tanévben óvodai nevelésben és közoktatásban 1 millió 673 ezer gyermek, tanuló vesz részt, az általános- és középiskolai felnőttoktatásban 86 ezren, míg a felsőoktatásban csaknem 400 ezren folytatják tanulmányaikat, közülük 241 ezren nappali tagozaton. Ezért a HÖOK arra kéri a Médiatanácsot, hogy a Közszolgálati Kódexben fogalmazzanak meg irányelveket az oktatással és ismeretterjesztéssel foglalkozó műsorok mennyiségével, jellegével és tartalmával kapcsolatban is.
   
Nagy Dávid, a HÖOK elnöke a találkozón azt mondta: sok hallgató kérte az érettségire felkészítő anyagokat, az egyetemeket és főiskolákat bemutató műsorokat. "Lehet, hogy ezek konkrétan nem kerülhetnek be a Közszolgálati Kódexbe, de a kérést tolmácsoljuk: szükség van oktatással foglalkozó műsorokra" - számolt be a találkozón történtekről a tanács közleménye.
   
Horváth Dávid, a HÖOK szakmai tanácsadója és kommunikációs koordinátora két fontos igényt emelt ki: a szervezet tagjai szeretnék, ha a közmédia által készített anyagok online csatornán is hozzáférhetők lennének, és azt, ha az országgyűlési választások előtt a közmédiumok helyet adnának a vitaműsoroknak.
   
A tárgyaló felek reményüket fejezték ki, hogy a tanuló fiatalok a közszolgálati csatornákon számos, a tájékozódásukat, tanulásukat segítő program közül válogathatnak majd a jövőben. Az alapdokumentumba kerülő javaslatok minden közszolgálati médiaszolgáltatóra nézve irányadóak lesznek.
   
A tanács még az év elején hozta azt a döntést, hogy a legszélesebb nyilvánosság bevonásával alkotja meg a kódexet. Korábbiakban hasonló egyeztetést kezdeményezett többek között a történelmi egyházakkal, fogyatékosügyi szervezetekkel, a Magyar Olimpiai Bizottsággal, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal és a Magyar Rektori Konferenciával.
   
A kódexben lefektetett közszolgálati elvek érvényesülésének ellenőrzését a 14 tagú Közszolgálati Testület látja el. Ide a katolikus, a református és az evangélikus egyház, illetve az izraelita felekezet, továbbá négy szervezet, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara küld egy-egy delegáltat.
   
A többi hat tagot sorsolással választják. Ide települési önkormányzati szövetségek, nemzeti és etnikai kisebbségek önkormányzati szervezetei, határon túli szervezetek, családvédelmi, fogyatékosügyi, művészeti, előadói, zenei szakmai szervezetek egy-egy képviselője juthat be.

MTI