szerző:
Eduline

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) szerint meg kell vizsgálni, hogy a felsőoktatásból önhibájukból lemorzsolódó vagy diplomájukat külföldön hasznosító hallgatók hogyan fizessék vissza képzésük költségét a magyar államnak.

Kis Papp László, az FDSZ elnöke szerint vissza kell fizetniük a képzés költségeit azoknak, akik önhibájukból abbahagyják vagy megszakítják tanulmányaikat, vagy diplomájukat külföldön hasznosítják.
   
Hozzátette: ennek egyik eszköze lehet a diákhitel egyik speciális formája, amelyet Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke vetett fel. Jelezte: a kérdésben mindenképpen egyeztetni szeretnének a fideszes szakpolitikussal. Az utólagos tandíjról további részleteket itt olvashatsz.

Utólagos tandíj - van, akinek tetszik az ötlet, és van, akinek nem
©

Pokorni Zoltán, a bizottság fideszes elnöke a TV2 Mokka című műsorában kedden azt mondta, hogy a tandíj nagy mértékben rontja a hozzáférést. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy azoknak a diákoknak, akik nem fejezik be a tanulmányaikat, szerinte utólag meg kellene fizetniük a képzésük költségeit. Ez a diákhitel rendszerén keresztül megoldható - közölte, hozzátéve, hogy a hallgatók 30-40 százaléka hagyja abba tanulmányait, nem szerzi meg diplomáját időre.
   
Az oktatási államtitkárság az MTI kérdésére azt közölte, hogy sem a kormány, sem az oktatási államtitkárság nem gondolkodik tandíjfizetés bevezetésében, Pokorni Zoltán által elmondott, kétségkívül létező lemorzsolódás ellen az államtitkárság álláspontja szerint a megelőzés a leghatékonyabb módszer. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint csak felmenő rendszerben, és semmiképpen sem visszamenőleges hatállyal képzelhető el, hogy utólag térítést fizettessenek a lemorzsolódó hallgatókkal.
   
Kis Papp László kitért arra is: azt semmiképp sem tartják támogathatónak, hogy 30 ezerre csökkenjen az államilag támogatott hallgatói keretszám, ez ugyanis számos intézményben igen komoly problémát, oktatói elbocsátásokat idézhetne elő. Az FDSZ hosszú távon, kismértékű, 5 százalékos létszámcsökkentést tud elképzelni - jelezte.

 MTI