szerző:
Eduline

Még az ingatlanárakat is felhajtotta Vilmos herceg a St Andrews egyetem vonzáskörében, amikor megkezdte tanulmányait, nem beszélve arról, hogy mekkora lökést adott - akaratlanul - a jelentkezők számának.

II. Erzsébet brit királynő elsőszülött fiának elsőszülött fia - és ennek okán trónörökös - 2001-ben kezdte meg a tanulást a skóciai egyetemen, aminek azonban már 2000-ben hatása volt a környékre, mivel annak az évnek augusztusában jelentették be a hírt. A 16 ezer lelkes település azután lelkesen üdvözölte Vilmost, akit Skócia iránti szeretete vezérelt az 1413-ban alapított, legrégibb skót egyetemre az "esélyesebb" Cambridge vagy Oxford helyett. A legjobb brit egyetemek legfrissebb rangsorát itt találod.

A trónörökösi jelenlét egyik évről a másikra 44 százalékkal tette kívánatosabbá az egyetemet a brit továbbtanulók körében - főként a lányok száma szökkent nagyot -, de a külföldiek is "beindultak": kétszer annyian jelentkeztek, mint korábban. A kisvárost eladdig legfeljebb golfpályái, tiszta tengerpartja és történelmi épületei révén ismerték valamelyest, ám Skóciát "hódító Vilmos" egy csapásra világhírűvé tette - akaratlanul.
A St Andrews egyetem campusa
©

Ő maga - egy diáktársa visszaemlékezése szerint - teljesen átlagos öltözékben - farmernadrágban és pulóverben - érkezett meg 2001 szeptemberében az egyetemre, apja, Károly herceg kíséretében. Az apa-fia tanévkezdési érkezés megszokott, ám ezúttal a közlekedés megállt - a rendőrség "stoppolt" -, Vilmost pedig az utcákon lelkesen üdvözölték több százan. Jól járnak a diákok Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjével - összefoglalónkat itt olvashatod el.

A herceg művészettörténetet tanult, majd áttért a földrajzra. Hétköznapjairól nemigen szivárgott ki semmilyen hír, a hallgatókat figyelmeztették, hogy a kicsapást kockáztatja, aki bármilyen "felséges sztorival" szolgál a sajtónak. Vilmos amúgy sem élt "szenzációsan", visszafogott énű. Öccse, Harry herceg elmondása szerint az esküvőjét is legszívesebben egészen szűk körben tartaná.

Vilmos mennyasszonyát, Kate Middletont is a St Andrews-nak köszönheti, ami nem csoda. Ez Nagy-Britannia első számú "párösszehozó" egyeteme, a hallgatók 10 százaléka talál rá falai közt jövendőbelijére.

MTI