szerző:
Eduline

Nem kell sem felvételizni, sem órákra járni, sem vizsgázni – „life and work experience” diplomát bárki kaphat korábbi munkahelyei és hobbija alapján, mindössze be kell iratkoznia egy online kurzusra, be kell fizetnie a tandíjat, és várnia kell a postást. Két héten belül ugyanis már meg is kapja felsőfokú oklevelét.

A „life and work experience degree” ötlete ráadásul nem új, bár ma már másképp működik az intézményi rendszer, mint az 1980-as évek végén. A könnyen megszerezhető okleveleket kínáló online egyetemek alapítói abból indultak ki, hogy a legtöbb felsőoktatási intézményekben kreditek járnak a szakmai gyakorlatért – miért ne adhatnának egy egész diplomát a releváns munkatapasztalatért? Harvard a fotelből? Az ingyenes online egyetemekről bővebben itt olvashatsz.

A tanulás, órák és vizsgák nélkül megszerezhető oklevelek iránti kereslet egyre nagyobb, a gyanútlan munkaadók számára ugyanis valódi diplomáknak tűnhetnek – így növelik a képzettség nélküli munkavállalók elhelyezkedési esélyeit. Bár a life and work experience degree-t az online egyetemek általában azoknak ajánlják, akik már régóta dolgoznak egy adott munkakörben, legtöbbször a tanulmányaikat megszakító diákok és reménytelen álláskeresők próbálnak szerencsét a furcsa diplomával. Több mint kétezer diplomagyár közül választhatnak az oklevélért akár fizetni is hajlandó "hallgatók": egy BA-diplomát akár százezer forintért is lehet vásárolni, de némelyik intézmény saját diákjait is becsapja. Összefoglalónkat itt olvashatod el.

Az Almeda University honlapja: online "life experience" kurzusokat kínálnak

Ahhoz azonban, hogy az élet- és munkatapasztalatra adott diploma érvényes legyen, a kiállító intézményt akkreditáltatni kell – némelyik „egyetemnek” ez sikerül is, az Egyesült Államokban ugyanis nincs központi akkreditációs szerv, mint Magyarországon, hanem több kisebb helyi bizottság végzi az intézmények minőségellenőrzését. Akad köztük olyan, amely a gyorstalpaló online egyetemek által kibocsátott okleveleket a Stanford vagy a University of California diplomáival egyenértékűnek ismeri el.

eduline