szerző:
Eduline

A Harvard a világ legjobb egyeteme a The Times című brit lapban közölt összesítés szerint: az eredmény nem meglepő, az amerikai elitegyetem tavaly is a lista élén szerepelt, sőt az École des Mines de Paris friss felsőoktatási rangsorában is az első helyet szerezte meg.

Az újság a világ legjobb egyetemeit vette számba kétszáz intézményt tartalmazó rangsorában, amelyben a második helyet a Massachusettsi Institute of Technology (MIT) szerezte meg, a harmadik helyre a Cambridge került. A hazai egyetemek és főiskolák teljes és képzési területekre lebontott rangsorát itt találod.

A THE rangsora: amerikai egyetemek az élen

A Times Higher Education World Reputation Rankings listájának élmezőnyét amerikai intézmények uralják. Az első tíz felsőoktatási intézményből hét egyesült államokbeli, kettő brit és egy japán.
   
A "dobogósokat" a negyedik helyen a kaliforniai Berkeley, majd a Stanford, az Oxford, a Princeton, a tokiói, a Yale, végül a kaliforniai műszaki egyetem (Caltech) követi. Előkelő helyen szerepel még az Imperial College London (11. hely), a kaliforniai egyetem (12. hely), a michigani egyetem (13. hely), a Johns Hopkins egyetem (14. hely) és a chicagói egyetem (15. hely). A ranglista összeállításakor 131 ország 13 388 oktatójának véleményét kérték ki 2010 év végén az Ipsos Media segítségével.

Az École des Mines de Paris listáján is a Harvard az első

A Harvard és két tokiói egyetem áll az École des Mines de Paris 2011-es felsőoktatási rangsorának élén is. A francia intézmény minden évben összeállítja listáját azokról az egyetemekről, ahol a világ legnagyobb vállalatainak vezetői végeztek. A vizsgálat alapja a világ legjelentősebb vállalatainak 2010-es Fortune-listája volt. A kutatók mindössze egy szempontot vettek figyelembe a rangsor összeállításakor: minél több csúcsvezető van az öregdiákok között, annál több pontot kap az adott felsőoktatási intézmény. Például az amerikai Wal-Mart Stores vállalat legfelsőbb vezetője, H. Lee Scott kizárólag a Pittsburg State University-re járt, ezért ez az egyetem teljes pontot kapott. A General Motors vezérigazgatója, G. Richard Wagoner a Duke-on és a Harvardon egyaránt tanult, ezért mindkét egyetem fél-fél pontot kapott.

Idén az amerikai és a japán egyetemek taroltak, a negyedik helyezett a francia HEC, míg az ötödik a Kyoto University és a brit egyetemi rangsorok éllovasa, az Oxford lett. A 350-es listán több német, kínai és brit intézmény is szerepel, többek között a Cambridge, a kölni és a frankfurti egyetem, valamint a kínai Wuhan University. A 2011-es felsőoktatási rangsorról bővebben itt olvashatsz.

eduline/mti