szerző:
Eduline

Hány óráról hiányozhatnak az általános- és középiskolások anélkül, hogy évet kellene ismételniük? Milyen szabályok vonatkoznak a magántanulókra, és köteles-e elfogadni az osztályfőnök a háziorvos igazolását vagy a kórházi zárójelentést?

Problémák vannak az iskolában vagy az egyetemen? Nem tudsz eligazodni a házirend és a jogszabályok útvesztőjében? A tanulmányi osztályon csak vonogatják a vállukat a felvetéseidre? Írj nekünk az [email protected] -ra, és megkeressük az illetékeseket!

„A fiam hetedik osztályos, a második félévet magántanulóként végzi. Három hete folyamatosan beteg, így nem tud felkészülni a tananyagból, a feleltetéseken sem tud megjelenni. Az iskolában azzal fenyegetnek, hogy a hiányzások miatt valószínűleg újra kell járnia a hetedik osztályt. Mi van ilyen helyzetben? Ő valóban beteg volt, és sajnos jelenleg is az, orvosi igazolásunk van róla” – ezzel a kérdéssel fordult hozzánk egy szülő.

A magántanulókra speciális szabályok vonatkoznak, ők ugyanis – mivel nem kötelező bejárniuk az órákra - félévi és év végi jegyet is az osztályozó vizsga eredménye alapján kapnak. A vizsga időpontjára az iskolának írásban kell figyelmeztetnie a diákokat, akik akár halasztást is kérhetnek: erre azonban csak akkor van lehetőségük, ha orvosi igazolást, kórházi zárójelentést vagy más hivatalos iratot be tudnak mutatni arról, hogy egészségügyi problémáik vagy egyéb komoly ok miatt nem tudnak felkészülni a tesztre és a felelésre. Azért viszont azonnal egyes jár, ha valaki igazolatlanul hiányzik a vizsgáról - a javítóvizsgán azonban így is kap még egy esélyt arra, hogy számot adjon tudásáról. Kiből lehet magántanuló? A legfontosabb szabályokról szóló összefoglalónkat itt olvashatod el.

Az orvosi igazolást kötelező elfogadni

Az oktatási jogok biztosához minden évben számos kérdés érkezik az igazolt és igazolatlan hiányzásokkal kapcsolatban, pedig az esetek többsége egyértelmű: ha a diákok előzetesen engedélyt kapnak a távolmaradásra, vagy ha orvosi igazolásuk van, a hiányzást igazoltnak kell tekinteni - akár magántanulóként vesznek részt az oktatásban, akár nem.

„Egy szülő azt kérdezte az oktatási jogok biztosától, hogy gyermeke folytathatja-e magántanulóként a tanulmányait azt követően, hogy a tanulói jogviszonyát az iskola az igazolatlan órák magas száma miatt megszüntette. Az ombudsman szerint – mivel az intézmény igazgatója jogszerűen járt el – nincs lehetőség arra, hogy a szülő magántanulói státuszt kérelmezzen”

„Az oktatási intézmény nem kérdőjelezheti meg az orvosi igazolásban foglaltakat, vagyis mindenképpen el kell fogadnia az iratot. A mulasztást akkor is igazoltnak kell tekinteni, ha a diák hatósági intézkedés vagy más alapos ok miatt nem tudott részt venni az órákon” – áll Aáry-Tamás Lajos beszámolójában.

Évismétlés is járhat a hiányzásokért

Kétszázötven óra – legfeljebb ennyit hiányozhatnak igazoltan a nem magántanuló általános- és középiskolások anélkül, hogy évet kellene ismételniük. Ha ennél is több mulasztást gyűjtenek be a tanév során, év végén nem kaphatnak sem osztályzatokat, sem bizonyítványt. Igaz, a notórius hiányzókat „megmentheti” a tantestület, és osztályozó vizsgára küldheti: akkor azonban nem dönthet így, ha az igazolatlan órák száma meghaladja az igazolt mulasztásokét, és ha az iskola többször is értesítette erről a szülőket. Az igazolatlan mulasztások akár a tanulói jogviszony megszűnéséhez is vezethetnek – ha a már nem tanköteles diákok több mint harminc igazolatlan órát gyűjtenek össze, és az iskola legalább két alkalommal, írásban figyelmeztette a szülőket erre, valamint értesítette az egészségbiztosítási pénztárat.

"Egy szakközépiskolás azzal a kérdéssel fordult az oktatási jogok biztosához, hogy kérhet-e félévhalasztást. Az ombudsman szerint az iskola igazgatója engedélyezheti a tanulói jogviszony szünetelését, de a diák ezekben a hónapokban is bejárhat az iskolába, felvételizhet másik intézménybe, és részt vehet például az osztálykirándulásokon is"

eduline