szerző:
Eduline

A Jobbik több ponton egyetért a felsőoktatási törvény Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár által bemutatott koncepciójával, amelyhez képest a párt visszalépésként értékeli a javaslat egyes elemeit kritizáló Pokorni Zoltán és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőinek megállapodását.

A Jobbik a felsőoktatás vonatkozásában szükségesnek tartja a bolognai (osztott) képzési rendszer felülvizsgálatát és a finanszírozás átalakítását - közölte Dúró Dóra, a párt szóvivője szerdán sajtótájékoztatón.
   
Hozzátette: a szaktárca és Pokorni Zoltán, az oktatási bizottság fideszes elnöke közötti egyezséget az oktatási államtitkárság eredeti javaslatához képest visszalépésként értékelik. Indoklásul kifejtette, hogy a megállapodás irányadónak nevezi a bolognai rendszert, valamint úgy fogalmaz: a hallgatóarányos finanszírozást szükséges "a minőséget támogató elemekkel kiegészíteni". Ezzel szemben a Jobbik úgy véli: ha a "fejkvótán", azaz a hallgatóalapú finanszírozáson nem változtatnak, az hátráltatja a minőségi felsőoktatás létrejöttét.
   

Az új felsőoktatási törvény tervezetéről szóló összefoglaló cikkünket itt és itt olvashatod.

Dúró Dóra ugyanakkor elmondta, hogy a Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár által ismertetett koncepcióval sem értenek egyet maradéktalanul. Kiemelte, hogy a vitairat 45 százalékban állapítaná meg az államilag finanszírozott felsőoktatási képzésben résztvevő fiatalok arányát, amit a Jobbik túlságosan magasnak tart. Beszélt arról is: pártja szerint tévút a kétszintű érettségi, ezért nem értenek egyet azzal, hogy a felsőoktatási felvételit két emelt szintű érettségihez kössék.
   
Nem támogatják a hallgatói jogok csorbítását, valamint azt sem, hogy a hallgatóknak járó juttatásokat törvény helyett rendeletben szabályozzák - ismertette.
   
Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár november elején mutatta be az új felsőoktatási törvény koncepcióját, amelyet Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke úgy minősített: abból nem látszik a felsőoktatás megújítása. Több mint egy hét elteltével Pokorni Zoltán megállapodott Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterrel a felsőoktatás átalakításának alapelveiben; az erről szóló emlékeztetőt Hoffmann Rózsa, valamint Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár is aláírta.

MTI