szerző:
Eduline

Nem elegáns ilyen cirkuszt csinálni négy hónappal a megbízatás lejárta előtt – reagált a Debreceni Egyetem gazdasági tanácsának egyik tagja az oktatási kormányzat tervére, amely lemondatná a felsőoktatási intézmények gazdasági tanácsába az előző kormányzat idején delegált külső tagokat.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a közelmúltban lemondásra kérte a hazai egyetemek gazdasági tanácsaiba az előző kormány idején delegált külső tagokat. Ábrahám László, aki a Debreceni Egyetem gazdasági tanácsának egyik külső tagja nem lát semmilyen égető problémát, ami indokolná a kapkodást. Február végén lejár a megbízatásuk, ő addig szívesen folytatná ezt a munkát – nyilatkozta a Hajdú Online-nak.

Az egyetemeken öt éve működő gazdasági tanácsokat a rektor mellett az intézmény néhány gazdasági szakembere és külső cégvezetők alkotják. Az utóbbiakat kezdetben a kormány fizette (és a delegálás is az oktatási tárca jogköre volt), idén az egyetemi költségvetésből kapják a havi bruttó 150 ezer forintot.
 
A tanácsnak számos konkrét feladatot adott a minisztérium, véleményezi például az intézményfejlesztési tervet és a kutatási-fejlesztési-innovációs stratégiát. Réthelyi Miklós a napokban úgy nyilatkozott: oda kell figyelni, hogy az intézmények működését ne zavarják a távozások, az egyetemek nem szenvedhetnek kárt az intézkedésből.

A Debreceni Egyetem rektora, Fábián István hasznosnak tartja a gazdasági tanács tevékenységét, és – ha a jogszabály módot ad – a jövőben is szeretnének hasonlót működtetni.

eduline