szerző:
Eduline

Közeledtek az álláspontok az új felsőoktatási törvény hallgatókra vonatkozó passzusait illetően Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár és a hallgatók pénteki találkozóján, Budapesten.

Körösparti Péter, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke elmondta: Hoffmann Rózsa nyitottnak mutatkozott arra, hogy a hallgatók követelésének megfelelően az új felsőoktatási törvény tartalmazza a hallgatói vizsgák számát.
    
A pénteki siófoki találkozó után úgy tűnik, hogy a jelenlegi javaslatban rögzített négy vizsgaszámról el lehet majd mozdulni - közölte a HÖOK elnöke, hozzátéve: abban egyetértés volt, hogy ne lehessen parttalanul vizsgázgatni. Arról, hogy a hallgatók pontosan hány vizsgaszámot javasolnak, a HÖOK-n belül még egyeztetnek.
    
Az államtitkár - a hallgatói önkormányzat elnökének közlése szerint - azt mondta, nem lesz akadálya a megállapodásnak az intézményi döntéshozatalban való hallgatói részvétel szabályozása sem. A vitaanyagban a hallgatók 15 százalékos részvételi aránya szerepel, a HÖOK azt szeretné, ha maradna a mostani egynegyed-egyharmad arány.
   
 Körösparti Péter úgy értékelte, hogy ha ez a fajta párbeszéd folytatódik, ami pénteken elkezdődött, akkor van esély a megegyezésre. Mint kiemelte, abban teljes az egyetértés, hogy a felsőoktatás minőségének javítása felé kell elmozdulni.     
    
Hozzátette: várhatóan november végén, december elején találkoznak újra Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárral, akihez akkor már konkrét javaslatokkal érkeznek.

MTI