szerző:
Eduline

Nevetségesek és minden alapot nélkülöznek a Magyar Nemzet keddi számában megjelent állítások, így nem igaz, hogy a kormány elvonja az oktatási miniszter jogköreit az érettségi szabályozásával, működtetésével kapcsolatban - közölte kedden az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

Az érettségivizsga-rendszer működtetését tizenkét éve kormányrendelet szabályozza, és jelenleg is miniszteri rendelet határozza meg a tankönyvvé nyilvánítás feltételeit, igazgatási szolgáltatási díját - írták. 

A Magyar Nemzetben megjelentekre reagálva a szaktárca azt írta, hogy az Országgyűléshez benyújtott úgynevezett salátatörvénnyel módosuló közoktatási törvény minden egyes javasolt paragrafusát a Hiller István vezette OKM készítette, és a tervezetben pontosító, felhatalmazó rendelkezések vannak. Ezek ellenőrzése "könnyen megoldható lett volna" a hatályos közoktatási törvény elolvasásával, "amit a Magyar Nemzet cikkírója - ezek szerint - nem tett meg" - fogalmaztak.

Írtak arról is, hogy több sajtó-helyreigazítási per is folyamatban van az OKM és a Magyar Nemzet között. A perek közül eddig négy zárult le első fokon, és mindegyiket megnyerte a minisztérium.

A napilap keddi számában az Oszkó Péter pénzügyminiszter által benyújtott salátatörvényre hivatkozva az volt olvasható, hogy szinte valamennyi, pénzügyekkel kapcsolatos hatáskörétől megfosztja a kormány Hiller István oktatási minisztert, tudomásuk szerint még az érettségi tárgyakról sem dönthet önállóan, és "nem kizárt", hogy jövőre már az általános és középiskolai felvételiért is fizetni kell.

A Magyar Nemzet szerint jövőre Hiller István csak Oszkó Péter hozzájárulásával állapíthatja meg a tankönyvvé nyilvánítás díját, a vizsgaelnökök, közoktatási szakértők díjazását. A pénzügyminiszter egyetértése kell majd az iskolai felvételi eljárás díjának megszabásához is. Jelenleg az általános és középiskolai felvételi eljárásért sem kell fizetni. Az eljárási díj törvényi rögzítése azonban lehetővé teszi, hogy a jövőben ezért is pénzt kérjenek a szülőktől - írta a lap, amely szerint jövőre a miniszter helyett a kormány dönti majd el, melyik tárgyból lehet érettségi vizsgát tenni.

mti