szerző:
Eduline

Mikortól kell egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagyis TB-t fizetnetek, ha tavasszal érettségiztetek vagy diplomáztatok, és nem tanultok tovább? Kik spórolhatják meg ezt a költséget? Íme, a legfontosabb tudnivalók.

Majdnem hétezer forintot kell fizetniük azoknak, akik nem jogosultak egészségügyi ellátásra
©

Kinek kell fizetnie az egészségügyi járulékot?

TB-járulékot azoknak kell fizetnie, akiknek megszűnt a tanulói vagy hallgatói jogviszonya, és még munkát sem találtak. Ez azt jelenti, hogy ha nyáron érettségiztetek vagy diplomáztatok, akkor már december közepétől megszűnhet a TB-tek. Fontos, hogy a "majdnemdiplomások", tehát az államvizsgázott, de a nyelvvizsga miatt még diplomát nem szerzett volt hallgatóknak is fizetniük kell.

Mennyibe kerül a TB?

2015-ben az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 6930 forint.

Mikortól kell fizetni?

A diákigazolványotok érvényességi idejét követő 46. naptól él a fizetési kötelezettség, vagyis ha az előző tanévben végeztetek, akkor december 16-tól, a januárban államvizsgázóknak pedig 2016. május 16-tól. Itt a lista: ezekkel a diplomákkal lehet a legtöbbet keresni.

Hogyan kell befizetnetek a járulékot?

Először is jeleznetek kell az adóhatóságnak, hogy fizetési kötelezettségetek van, a fizetési kötelezettség kezdete utáni 15 napon belül. Ehhez le kell töltenetek a NAV honlapjáról az általános nyomtatványkitöltő programot (ÁNYK), illetve a 15T1011-es nyomtatványt. Az ezekkel kitöltött nyomtatványt kell elküldenetek a NAV-nak postán, személyesen vagy Ügyfélkapun keresztül. A befizetést ezután banki átutalással vagy csekkel is intézhetitek. A járulékot minden hónapban 12-éig kell befizetnetek.

Kinek nem kell fizetnie?

Természetesen nem kell fizetnetek, ha újabb tanulói vagy hallgatói jogviszonyt létesítettetek, vagy ha munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati vagy más szolgálati jogviszonyban álltok. Mentesülnek a fizetési kötelezettség alól azok is, akik álláskeresési támogatásra, táppénzre, terhességi-gyermekágyi segélyre, gyermekgondozási díjra vagy segélyre, gyermeknevelési támogatásra, ápolási díjra vagytok jogosultak. Szociálisan rászorulóként kérhettek mentességet a járási hivataltól. Ezért érdemes mesterszakra menni: ennyit visznek haza a friss diplomások.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!