szerző:
Eduline

Azt már régóta tudjuk, hogy változik a helyesírási szabályzat, de a módosításokat egyelőre nem hozták nyilvánosságra, ahogy azt sem, hogy mikor jelenik majd meg a jelenlegi szabályzatot felváltó tizenkettedik kiadás. Ennek ellenére néhány dolgot már lehet tudni.

©

"A módosítások sok nehézséget nem fognak okozni. Ugyanazt kell majd megtanulni, csak átfogalmaztunk, átgondoltunk néhány pontot. Vannak olyan változá­sok, amelyek csak stilisztikai vagy didaktikai jellegű­ek. Lesznek persze új szabálypontok is” - mondta Keszler Borbála professor emeritus, a nyelvtudomány doktora, az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottságának elnöke az Eszterházy Károly Főiskola hallgatói portáljának.

Bekerültek a szabályzatba tárgynevek, például nemzeti ereklyék nevei. Pontosították a betű­rendbe sorolás szabályait is. „Problémát jelenthetett eddig, hogy két megegyező szó esetében, ha az egyik kisbetűs, a másik nagybetűs, akkor melyik kerül előre. Mostantól megtalálható lesz a szabályzatban, hogy a kisbetűs szót fogjuk előrébb sorolni” - tette hozzá.

Az  új szabályzat alapján nem követtek majd el helyesírási hibát, ha az egyes alintézmények neveit nagybetűvel írjátok, és köz­neveket is feltüntethettek nagy kezdő­betűvel, ha azok hivatalos iratokba kerülnek. Nagyobb változások történtek a kötőjelezéssel is, mos­tantól ugyanis a „Bernadett-tel” is kötő­jelessé válik. Könnyebbség, hogy az „1-én” és az „1-jén” a szabályzat tizenkettedik kiadása alapján már mindkét változatban helyes. A szótárrész­ben is lesznek új szavak, javítások és változtatások.