szerző:
Eduline

Székelyhidi László elnyerte a német "nemzeti Nobel-díjnak" is nevezett Leibniz-díjat.

©

A német „nemzeti Nobel-díjnak” is nevezett elismeréssel 2,5 millió eurós pénzdíj is együtt jár - írja közleményében a Magyar Tudományos Akadémia.  A Lipcsében kutató magyar matematikus mellett idén további tíz tudóst díjaztak a legkülönbözőbb tudományterületeken, az amerikanisztikától az immunológián át a kísérleti szilárdtestfizikáig.

A Gottfried Wilhelm Leibniz-díj létrehozását a Német Kutatási Alap (Deutsche Forschungsgemeinschaft, DFG) kezdeményezte 1985-ben. A Németország legjelentősebb tudományos elismerései között számon tartott díj rendeltetése, hogy szabadabb kutatási lehetőségeket biztosítson a legkiemelkedőbb tudósoknak, egyúttal motiválja őket fiatal, tehetséges kutatók pályájának előmozdítására.

 „A kutatási témám a parciális differenciálegyenletek területébe tartozik, ezen belül főleg a rugalmasságtani és a hidrodinamikai egyenletek matematikai elméletéhez. A díj indoklása kiemeli a hidrodinamikában különösen fontos szerepet betöltő Euler-egyenletrendszerrel kapcsolatos munkásságomat: 1949-ben Lars Onsager (aki később kémiai Nobel-díjat kapott) ezzel az egyenletrendszerrel kapcsolatban megfogalmazott egy sejtést, ami központi szerepet tölt be a turbulens folyadékáramlás elméletében. Ezt a sejtést sikerült az elmúlt tíz év során a munkatársaimmal együtt kidolgozott elmélettel tavaly bebizonyítani. - mondta Székelyhidi László az mta.hu-nak. A Leibniz-díj hihetetlen mértékű kutatási szabadságot biztosít, ezt a pénzt konkrét projekthez való kötődés nélkül tudom az elkövetkező 7 évben egy kutatási csoport (posztdoktori és PhD állások) finanszírozására fordítani. Annak különösen örülök, hogy Magyarországra is eljutott a hír, így reményeim szerint az otthoni fiatal matematikusok körében is el tudom érni, hogy a parciális differenciálegyenletek kutatása nagyobb népszerűségnek örvendjen és megfelelő elismerést kapjon.”

Kvízválogatás: íme a 2017-es év legjobb matektesztjei

Vajon meg tudnátok oldani a matekérettségi első részét? Minden kérdésre helyesen tudtok válaszolni? Jól mennek a logaritmusok és a képrejtvények? Most kiderül. Íme az év három legjobb matekos feladata. Menne a matekérettségi, ha ma lenne? Vajon meg tudnátok oldani a matekérettségi első részét? Próbáljátok ki.