szerző:
Eduline

Többek között képzési támogatást, keresetpótló juttatást, utazási és szállástámogatást kaphattok egy európai uniós programnak köszönhetően: a konvergencia régiókban összesen 110 ezer, Közép-Magyarországon hétezer főt támogatnak. Íme, a részletek.

©

Kik jelentkezhetnek?

Azok a regisztrált álláskeresők, akik legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkeznek, pályakezdők, 25 év alattiak vagy 50 év felettiek, a projektbe való belépést megelőző 12 hónapban gyermekgondozási segélyben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesültek, vagy jelenleg is részesülnek.

Olyanok is jelentkezhetnek a TÁMOP-programra, akik nem regisztrált álláskeresők, de gyermekgondozási segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermeknevelési támogatásban, valamint ápolási díjban részesülnek, munkaviszonyuk pedig az ellátás folyósítása előtt vagy a közben szűnt meg, és jelenleg sincs állásuk.

Pályázhatnak a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult álláskeresők, és azok is, akik tartósan munkanélküliek vagy tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek. Ide tartoznak az elavult vagy nem használható szakképzettséggel rendelkezők, a három hónapja nyilvántartott, illetve a csoportos létszámleépítésben érintett álláskeresők.

Munkaerőpiaci, preventív szolgáltatások (például tanácsadás) támogatására olyan 25 év alattiak (például diákok) is pályázhatnak, akik nem álláskeresők.

Hogyan kell jelentkezni?

A támogatásra a helyi munkaügyi központnál pályázhattok: azt, hogy milyen szolgáltatásokat vehettek ingyen igénybe, a munkaügyi központ a saját térségi programtervében határozza meg. Mindenki résztvevőnek egyéni programtervet készítenek.

Milyen támogatásokat kaphattok?

Kaphattok képzési támogatást, de megtéríthetik különböző szolgáltatások (például álláskeresési tanácsadás, rehabilitációs tanácsadás, pszichológiai tanácsadás, mentori segítségnyújtás) díját is. A képzés, illetve a szolgáltatás ideje alatt keresetpótló, utazási, étkezési és szállástámogatást is kaphattok. A munkaügyi központ támogathatja a képzés, illetve a szolgáltatás ideje alatti gyermekfelügyelet, illetve a hozzátartozó gondozásának költségeit is.

Pályázhattok lakhatási támogatásra és vállalkozóvá válás támogatására is. A munkaügyi központ megtérítheti a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat, a képzéssel kapcsolatos alkalmassági vizsgálat, illetve a munkába járás költségét is. A vállalkozások a foglalkoztatását bővítését szolgáló, illetve bérköltség-támogatásra pályázhatnak. Hogyan vehettek részt minimális önrésszel informatikai és nyelvtanfolyamokon? Erről itt olvashattok.

Hányan kaphatnak támogatást?

A konvergencia régiókban 2011-től 2015-ig összesen 110 ezer főt szeretnének bevonni a programba, a résztvevők 15 százaléka roma származású. A képzési költség átvállalásával legalább 57 980 főt támogatnak.

A közép-magyarországi régióban 2013. december 31-ig van lehetőség a résztvevők bevonására, a támogatás pedig legfeljebb 2014. április 30-ig jár. 2011-től eddig az időpontig legalább hétezer fő vesz részt a programban. További információt itt találtok.