szerző:
Eduline

Szerdán kezdődik a HVG Állásbörze, mi pedig megnéztük, milyen előadásokon és workshopokon vehettek részt, milyen munkalehetőségek és nyereményjátékok várnak rátok.

1. Nem csak diákoknak

Megfelelő-e az önéletajzotok? Szakmai tapasztalatotok, végzettségetek, nyelvtudásotok, kompetenciáitok alapján milyen állásokat érdemes megpályázni, milyen bérigény a reális a piacon? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattok az ország egyik legnagyobb munkaerőkölcsönzője, a Prohuman standjánál, ahol sokféle munkalehetőséget találhattok a könnyebb fizikai munkától a szaktudást és nyelvtudást igénylő irodai munkakörökig.

Akkor is segítséget kaphattok, ha diákként vállalnátok munkát, a könnyebb fizikai munkától a gyakornoki programokig, alkalmitól a hosszútávú munkákig többféle lehetőség közül válogathattok, a beosztásotokat pedig a tanulmányaitokhoz és az egyéb elfoglaltságaitokhoz igazíthatjátok. Játszhattok is, a SelfieMe Prodiák fotós játék résztvevői között értékes nyereményeket sorsolnak ki.

Hol?

A C36-os standon.

2. Mérő László a tudásról

"A mai tanulóknak olyan problémák megoldására kell felkészülniük, amelyekről most még azt sem tudjuk, hogy egyáltalán problémák. Ugyanakkor napjaink sikerszakmáinak művelői akár tíz-húsz év múlva szomorú munkanélküliek lehetnek. Ami segíthet: olyan tudást szerezni, ami mindig az éppen aktuális problémák megoldásában segít - és azt állítom, hogy ilyen konvertálható tudás létezik, bár egészen más a természete, mint amilyen tudás az elmúlt évszázadokban tett sikeressé" - írja előadásáról Mérő László, az ELTE Pszichológiai Intézetének legendás professzora.

©

Nemcsak a téma, az előadó miatt is érdemes elmenni az állásbörze programjára. Mérő László eredeti szakmája matematikus, később a mesterséges intelligenciával foglalkozott, tizenöt évig vezetett egy játékszoftver-fejlesztő céget, néhány évig Rubik Ernővel is dolgozott. Könyvei - például az Észjárások, A csodák logikája - nyolc nyelven jelentek meg, legutóbbi könyve, A nyolcrétű út a szellemi rugalmasság fejlesztéséről szól.

Mikor?

A HVG Állásbörze ElőadóTerén, 2018. március 8-án 11 órától.

3. Multiból a képernyőre?

Érdekes workshopot tart Sass Dani, aki az RTL Klub Konyhafőnök című műsorában tűnt fel, és egészen a döntőig menetelt, majd létrehozta a sassdani.hu blogot, felépítette közösségi platformjait, és a saját receptúrája alapján készült chiliszószt is piacra dobta, tavasszal pedig műsorvezetőként debütál a Viasat3 Ide süss! című gasztrorealityjében. Azt azonban kevesebben tudják, hogy karrierjét a marketing világában, egy multinál kezdte, "a munkahelye lett az otthona".

"30 évesen belevágtam valami olyanba, ami totálisan ellene ment az irodai szemléletnek" - írja bemutatkozásában, hozzátéve, hogy egyik nap még zakóban és ingben egyeztette a büdzsét, a következő nap pedig már lisztes kötényben próbált megmutatni magából valami egészen mást. "Képernyőre kerültem és élveztem. Már nem a multik plüss szőnyegéről àlmodtam, hanem egy màrkàról, ami én magam vagyok" - írja magáról Sass Dani, aki végül felmondott munkahelyén, "kisétàltam az akkori munkahelyem fotocellás kapuján, kartondobozokkal a hónom alatt. Mosollyal az arcomon, hátrahagyva azt a világot".

Mikor?

2018. március 7-én 16 órától. A workshopra regisztrálni kell.

HVG Állásbörze - hol, mikor?

Helyszín és időpont:

2018. március 7. (szerda) 10:00-19:00
2018. március 8. (csütörtök) 10:00-17:00
Papp László Budapest Sportaréna (1143 Budapest, Stefánia út 2.)
Bővebb infó és regisztráció itt.

4. Felismeritek a fűszerek illatát?

Felismernétek csukott szemmel a hétköznapokban gyakran használt fűszerek illatát? A Givaudan standjánál érdekes programban lehet részetek, tesztelhetitek, hogy milyen jó az orrotok, betekintést nyerhettek az ízek és illatanyagok világába, és kideríthetitek, hogy helyt állnátok-e parfümőrként.

Hol?

A C31-es standon.

Ezekre a jól fizető állásokra rengeteg diplomás pályázhat, ha beszél idegen nyelveket

Magas fizetést, plusz juttatásokat és gyors előrelépési lehetőségeket kínálnak a pályakezdőknek az SSC-k, vagyis a shared service centerek. Milyen feladatokat látnak el ezek a szolgáltató központok, és milyen végzettséggel, nyelvtudással, készségekkel rendelkező diplomásokat várnak? Utánajártunk. Több mint nyolcvan szolgáltató központ közül válogathatnak azok a tehetséges, több nyelvet beszélő pályakezdők, akik valamelyik SSC-ben, vagyis shared service centerben indítanák el karrierjüket.

Tapasztalat, rugalmasság, pénz: eláruljuk, miért jó egyetemistaként dolgozni

Gyorséttermekben, nagyáruházakban, üzemekben, üzletekben, szórakozóhelyeken, hotelekben, kisebb-nagyobb cégeknél - ezekben a napokban is több tízezer diák dolgozik ilyen munkahelyeken, a nyári hónapokban pedig még több középiskolás, egyetemista és főiskolás vállal munkát. De milyen feladatkörök és gyakornoki programok közül válogathatnak, és hogyan illeszthetik be munkahelyi feladataikat a mindennapjaikba?